Overlater styringen til stemmen

Overlater styringen til stemmen

BMW eksperimenterer med ny teknologi for stemmestyring av e-mail. Snart kan du også styre mye mer enn bare mailen.

Begge hendene på rattet er definitivt en fordel når det gjelder bilkjøring. Med den rette teknologien på plass, skal man i fremtiden dessuten også kunne benytte tiden bak rattet til andre ting – som å skrive og lese mail, for eksempel.

Diktér mailen med stemmen

For luksusbil produsenten BMW ligger svaret i ny teknologi for stemmegjenkjenning. Tyskerne er imidlertid ikke alene om denne teknologien, men er blant de første på banen med en prototype på et system som gir føreren, eller passasjerene, muligheten til både å skrive og lese mail mens man er på farten.

I motsetning til teknologien som finnes i dagens modeller, vil man i fremtidens produksjonsmodeller blant annet kunne komponere mail ved hjelp av stemmen. Teknologien baserer seg på algoritmer for stemmegjenkjenning, og skal kunne gi brukeren tilgang til en ordliste med mer enn én million gjenkjente ord, ifølge IDG News.

Mer skal styres av stemmen

Prototypen er en del av BMWs satsing på stemmestyring, en satsing som i årene som kommer er ventet i å resultere i langt mer enn bare mailskriving. Bilprodusenten ønsker for eksempel også å gjøre det mulig for føreren å foreta søk på nettet ved hjelp av stemmen, eller å få søkeresultatene opplest.

Tilrettelegger for smarttelefoner

BMW er som nevnt ikke alene om å satse på teknologi. Hos Ford satser man på at teknologiens innpass blant annet skal gjøre det mulig for eiere av smarttelefoner å kjøre utvalgte applikasjoner på en dashboardkonsoll. Ford har også ambisjoner om å gi sine kunder muligheten til å diktere mailen mens man kjører, i tillegg til opplesing av det som dumper inn i innboksen. Dette skal være tilgjengelig allerede i løpet av en periode på tre til fem år.

GM går for Android

Den amerikanske bilgiganten General Motors er et annet eksempel. Selskapet er i ferd med å utvikle en Android-basert applikasjon for stemmegjenkjenning som skal gi føreren muligheten til å sende og motta tekstmeldinger og Facebook-oppdateringer ved hjelp av stemmen.