- På fylla i kveld, idédugnad i morra

Hjemme-pc-kuttet blir en real kalddusj for mange it-aktører. Flere hundre jobber står i fare, mener noen av dem.

- Vi skal på fylla i kveld og så blir det idédugnad i morra.

Lasse Sten i Stretto har en dårlig dag. Hjemme-pc-taket på 10.000 kroner betyr i praksis at ordningen stanses, sier Sten til Computerworld.no.

Ifølge IKT-Norge kan kuttet ramme rundt 200 ansatte i it-bransjen. Ifølge Sten i Stretto kan opptil 300 personer bli berørt, direkte eller indirekte.

- Er arbeidsplasser i kunnskapsindustrien mindre verdt enn industriarbeidsplasser? sier IKT-Norge-leder Per Morten Hoff til Computerworld.no.

Ifølge Hoff mener de tillitsvalgte ute i bedriftene at den barberte ordningen ikke vil være god nok.

- Og da har vi ikke en hjemme-pc-ordning fra nå av, sier Hoff.

Halmstrå

Fremskrittspartiet har støttet et forslag om et tak på 30.000 kroner, og i likhet med Hoff håper Sten på dette halmstrået. Det er også sterk motstand mot kuttet både internt i regjeringspartiene og i støttespiller LO, mener Hoff.

- Jeg tror den ordningen vil dø ut, og er veldig lei meg for det. Man får en god pc for 10.000 kroner, men en hjemme-pc-ordning har så mange ander elementer som skal ha plass, derfor kan ikke selve pc-en koste mer enn 5.000 kroner. Vi tror ikke en slik pc kan holde i tre år, sier Sten.

Bedriften hans har ti ansatte, og er i stor grad tuftet på hjemme-pc. Nå venter kutt.

- Vi vil snu oss på andre områder, og gjøre en del tiltak. Men det viktige argumentet er den halve millionen mennesker som som har fått datautstyr gjennom ordningen. Dette er de reelle taperne, sier Sten.

- En klar demper

Atea, med 40 ansatte i Norge, har flere store kundeavtaler som venter på en avklaring, blant annet med Ullevål Sykehus og Posten. Firmaet hadde i 2004 rundt 27-28 prosent av omsetningen på hjemme-pc.

- Hva som skjer med Ullevål-caset er ikke avklart. Posten blir antakelig stoppet helt, men den endelig beslutningen er vel ikke tatt. Uansett er dette helt klart en demper, sier Arve Uggedal, administrerende direktør i Atea.

Det blir lite butikk igjen i hjemme-pc etter dette, særlig for dem som har mesteparten av omsetningnen i dette segmentet.

- Det er fortsatt mulig å levere, men det blir ikke noe satsingsområde. Det er ikke noen hemmelighet at det har gått ut noen permisjonsvarsler her og der, sier Uggedal.

Også han mener at hjemme-pc-markedet som sådan vil dø ut.

- Men kanskje man kan få til en blanding av brutto- og netto-trekk. Vi får se.

- Må gå i seg selv

Bakgrunnen for endringen i hjemme-pc-ordningen har vært en utglidning, der dyrt utstyr som stor plasmaskjermer og lignende er solgt til ansatte, i strid med den opprinnelige, pedagogiske hensikten.

- Skyldes ikke denne endringen bare bransjens egen grådighet?

- Bransjen må gå i seg selv om den utglidningen som har skjedd. Noen har trukket strikken for langt og nå har strikken røket. Men i 95 av hundre tilfeller ha dette vært svært ryddig og godt innenfor en akseptabel grense, sier Per-Morten Hoff.

Han er likevel svært skuffet over at den norske modellen for hjemme-pc ikke har vært ordentlig evaluert på politisk nivå. Ifølge Hoff er det dessuten en aldri så liten minikatastrofe at bredbånd ikke lenger kan subsidieres på denne måten.

- Vi mener at bredbånd er så viktig at det bør subsidieres: Og hjemme-pc-ordningen har sørget for å øke bredbåndsutbyggingen, sier Hoff.