På middag med mor og Sasser

Er den medfølgende brannmuren i Windows aktivert, er ikke Sasser noe problem. Neivel, fortell det til mora mi.
Eller la være. Det spiller ingen rolle.

Det er lett å glemme at ikke verden består av superbrukere. Jeg oversvømmes av teknologiske innspill, uttrykk og problemstillinger hver eneste uke. Slik har det vært i ti år. Automatisk trigger ord som brannmur, nytt virus, sikkerhetsnivåer, ormer og lignende en reaksjon i min hjerne. Jeg har en referanseramme på alt dette.

Nå er jeg ikke videre plaget av virusangrep heller, men jeg har hatt min skjerv av pc-problemer å stri med i det siste uansett. For til jul for to år siden gikk min mor til innkjøp av pc. Det har i det store og hele vært en interessant vekker om at verden ikke består av superbrukere, kompetente it-folk og teknogravede bransjefolk som håndterer de største utfordringer, aller helst på nivå 0 og 1.

Mange vet sikkert hvordan den medfølgende brannmuren i Windows XP slås på. Men når referanserammen ikke er der, når en pc er teksbehandler, internett, og brukes til å betale regninger og kommunisere via epost, er det ikke så greit. Selv om Microsoft i årevis har sagt at "joda, det er det".

Min mor er en genial pc-bruker. Hun bruker nemlig pc-en slik den skal brukes: Som et verktøy for å utføre oppgaver, både av nødvendig og mer underholdningspreget art. Hun aner ikke hva XP er eller hva adsl betyr. Den type brukere er det mange av og det er de som bør være målet på hva som oppleves som vanskelig.

Sasser kom på besøk hos min mor. Dagen etter ble jeg invitert. Brannmur var en del av kveldens meny, for hva gjør du egentlig når du får vite at en brannmur (som du ikke vet hva er for noe) må slås på (hvordan?), for at du ikke skal kunne bli invadert av Sasser (hvem?). Pent lite. Eller spør en du tror har peiling.

Brannmuren i Windows XP krever det ni museklikkklikk å aktivere. Klikk Start, klikk Kontrollpanel, klikk Nettverk og internett forbindelser, klikk Nettverksforbindelser, høyreklikk på internettforbindelsen, klikk Egenskaper, klikk Avansert, klikk for å hake av på Internet Connection Firewall, klikk ok. Whamba! Tilkobling aktivert.

Ni museklikk hvorav ett er høyreklikk og alt i forbindelse med egenskaper en vanlig bruker ikke har noe som helst forhold til. Ikke enkelt, på egenhånd blir det ikke gjort. Men nå er brannmuren aktivert. "Nå kommer ikke ormene like lett inn", kan jeg fortelle min mor.

Det er hyggelig også, middag med mor og Sasser. Hvem som dukker opp neste gang, vet ingen av oss. Men noen er det, det er sikkert.