På tide med en pause

På tide med en pause

Hva jeg ville stilt spørsmål om hvis jeg møtte Bill Gates? Når den sørens rekordraske, teknoutviklingen har tenkt å bremse et par hakk.
Forleden funderte jeg et øyeblikk på hvor lang tid det egentlig er siden jeg uttalte ordet kassett. For ikke nevne walkman! Eller videospiller, diskett, skrivemaskin, nintendo, fotoapparat og fjernsyn. Til og med palm klinger vagt i det fjerne.

Jeg skal i butikken og kjøpe meg en walkman, så jeg kan høre på den siste kassetten jeg nylig "tok opp", før jeg ser videofilm samtidig som jeg lagrer siste skriverier på en diskett og spiller litt super mario bros.

Jeg spoler ikke tre generasjoner tilbake i tid. Men joda, det er noen år siden og for all del, takk for at utviklingen ikke stoppet der. Skaff oss istedet en Ipod så vi kan laste ned musikk fra nettet før vi kjører opp plasmaen og rigger oss til med en dvd.

Bredbånd og digitalt. Raskt og enkelt. Og ære være tekniske produsenter og oppfinnere for den effektive utviklingen, bare de snart kan bremse litt. For iik, det går litt vel fort.

Tross stadig fokus på hvor enkelt og lettvint alt skal være med den hyppige utvikling, virker det nemlig tidvis i motsatt retning. Det blir stadig vanskeligere å få ting til å gå fort. Man er ikke nødvendigvis et teknisk løkhue for å være fristet til å koble ut alle knapper, dingser, kabler og det som må til av irriterende elementer for å få til noe.

Trykker jeg hjelp blir jeg bare mer forvirra. og ringer jeg teknisk support får jeg spørsmål om jeg har oppdatert med rette software. Og ikke alle elsker brukerveiledninger fete som kataloger for å få greie på hvor enkelt og raskt vi kan få til ditt og datt på vårt nyanskaffede tekniske vidunder.

Og når man endelig har lært seg å bruke produktet, er det gått ut på dato. Det har kommet noe nytt. Noe som er bedre og tilsynelatende enklere, men i det siste bare enda mer komplisert.

Så til den som sitter og tenker så det knaker på hva som nå kan bli det neste innen bilde og lyd. Brems! Den frustrerte bruker som ikke greier følge med, kan koble helt ut, falle fra. Gidder ikke henge med bølgen av nye tekniske duppedingser som inntar markedet. Og hva skjer da?

Platespilleren er tilbake. Den har økt i verdi. Kanskje det signaliserer at enkelte produkter er så priveligerte at de får sin eksklusive renessanseperiode. For hvis utviklingen skal fortsette i samme rekordtempo neste tiår, kan en jo undre seg over med hva og hvor universets brukere egentlig står.