På vei ut av møterommet

På vei ut av møterommet

Polycom er glad for at Tandberg bruker ressurser på Ciscos proprietære Skinny-protokoll når ip og SIP er framtiden.
-- Vi er også spent på hvordan framtiden blir. Men i stedet for å tilpasse løsningene til Cisco satser vi på SIP. Målet er at videokonferanser skal brukes på samme måte som telefonen brukes idag, sier Polycoms mann i Norge, Flemming Graversen.

Polycom har hittil vært fokusert på avanserte løsninger for møterom hvor isdn-linjer og H.323-standarden vært enerådende. SIP-standarden (Session Initiation Protocol), som blant annet brukes til ip-telefoni, er foreløpig ikke moden for profesjonell videotelefoni.

Med VSX 3000 introduserer Polycom en pc-skjerm som også fungerer som video-telefon. Skjermen har som eldre Polycom-løsninger utganger for isdn. Men VSX 3000 støtter også ip, som gjør at den kan kobles rett i Ethernet-kontakten.

Større dam

Heller motvillig godtar Polycom at "folk flest" ikke har en stor tv-skjerm på kontoret og at få gidder å bestille tid i spesialtilpassede møterom med videoutstyr. Pc-skjermen på kontorpulten er arbeidsredskapet for de fleste av oss.

På den annen side virker rimelige ip-løsninger med enkle web-kameraer dårlig i profesjonelle sammenhenger. Video-mulighetene i MSN Messenger funger for eksempel dårlig sammen med mer avanserte møteromsløsninger. Til høsten kommer Polycom med et web-kamera som bygger bro mellom mellom enkle web-løsninger og konferansesystemene.

-- Leverandørene av video-telefoni svømmer rundt i den samme dammen. For at dammen skal bli større må vi ut av møterommene, påpeker Graversen.

Innebygget MCU (Multipart Communication Unit) er blant egenskapene som skiller VSX 3000 fra rimeligere løsninger. Med MCU-en er det enkelt å etablere konferanser med flere deltakere. Med med en pris på 40.000 kroner kommer VSX 3000 neppe til å bli allemannseie. --Mange vil sikkert synes dette er dyrt. Men Tandbergs T1000 koster det dobbelte, understreker Polycoms representant i Norge.

Gamle

Legekontorer er en aktuell kundegruppe for VSX 3000. Med inngang for eksternt kamera, gjerne av typen som kan føres inn i kroppens hulrom, kan legen enkelt overføre bilder til eksperter som sitter langt borte.

Men Polycom holder fast på at tv-skjermen er et egnet medium i mange sammenhenger. Selskapet har tidligere lansert Viavideo, et lite kamera med innebygget codec som kommuniserer med store møteromsløsninger. Nå kommer V500 som er et ip-basert kamera som er tenkt brukt sammen med en tv-skjerm.

Teleoperatøren AT&T har allerede bestemt seg for å "bundle" V500 med dsl-bredbånd. Tilbudet gis til eldre og andre grupper som ønsker å se pårørende, og la dem se seg, uten å måtte reise over lange avstander.

Mindre bedrifter og avdelingskontorer hvor det ikke er naturlig å etablere dyre konferanseløsninger, er også i målgruppen.