Palm OS fremad i to retninger

Palm OS fremad i to retninger

Det mest utbredte operativsystemet på digitale hjelpere, PalmOS, vil heretter leveres i to versjoner.
I 2001 kjøpte Palm firmaet Be, som med operativsystemet BeOS skulle overgå MacOS med hensyn til grafikk og multimedia. I fjor ble Palmsource skilt ut for å håndtere utvikling og salg av PalmOS. Fortsatt hørte vi lite til hva Be-utviklerne holdt på med.

Mot slutten av 2003 skulle så PalmOS 6 komme. Og det gjorde det i form av en pressemelding 6. januar som fortalte at lisenstakere hadde fått det tilsendt 29. desember. Nå er det lansert igjen, men med navnet Cobalt. Ikke versjon 6. Og den nye versjon 5.4 heter ikke det, men Garnet. Vi skal få se dem på nye enheter snart.

Cobalt og Garnet skal se ganske så like ut, og grunnen til at de ikke har versjonsnummer skal være at de som kjøper en digital hjelper med versjon 5.4, unnskyld Garnet, ikke skal føle at de anskaffer noe gammelt.

Mens Garnet er en videreføring av tidligere systemer, er Cobalt til åtti prosent skrevet fra bunnen av og inneholder mye teknologi fra Be.

Flere oppgaver

En hensikt med å gå for to varianter av operativsystemet, skal være å kunne støtte flere forskjellige typer enheter. Under 3GSM World Congress ble det forresten lansert en smarttelefon med PalmOS 4.1.2, Xplore G88.

Cobalt vil være alternativet for kraftige løsninger med mikrokjerne, flertråd- og fleroppgavekjøring, sterk grafikkstøtte, mer sikkerhet og minnebeskyttelse -- at en applikasjon som krasjer ikke trekker resten av systemet med seg.

Referanseplattformen for utviklingen av Cobalt er Intel PXA255 X-Scale prosessor ved 200 megahertz, så det skal ikke by på problemer å lage digitale hjelpere som utnytter det. Ett spørsmål er jo om det vil kunne installeres på eksisterende enheter, men da må i så fall rom-brikker byttes, og det kan bli mye plunder.

Kraftig grafikk

Med Cobalt får Palm-enheter skalerbare fonter, Truetype-håndtering er standard. Systemet utnytter inntil 256 megabyte ram, og støtter skjermer på hele 32.000 x 32.000 punkter. Noe som vel fyller en vegg og ikke bare en håndflate.

Grafikken håndteres av biblioteker som er videreutviklet fra BeOS, og skal være svært skalerbart. George Hoffman, som er sjef for applikasjoner og tjenester i Palmsource og som kommer fra Be, sier til OSNews.com at mediahåndtering blir svært enkelt for programmereren uten at det er gjort noen kompromisser på kraftfullhet.

Ifølge Palmsource er systemet tatt positivt imot blant utviklere. API-er er organisert slik at de skal kjenne seg igjen. Det har vært et mål å støtte flest mulig av de eksisterende grensesnittene mellom operativsystem og applikasjon.