Pappaen til C er død

Pappaen til C er død

Nok en it-pioner har gått bort. Dennis Ritchie, som utviklet både C og Unix, er død.

Dennis MacAlistair Ritchie (født 9. september 1941) gikk bort den 9. oktober 2011 i sitt hjem i New Jersey etter lang tids kamp mot en ukjent sykdom.

Det var hans venn Rob Pike som først meldte nyheten på det sosiale nettstedet Google+.

"C is quirky, flawed, and an enormous success." - Dennis Ritchie

Ritchie er mest kjent for å ha utviklet programmeringsspråket C, operativsystemet Unix og for sitt arbeid i teknologifeltet.

Ritchie, også kjent under brukernavnet "dmr" (som var brukernavnet hans), arbeidet ved AT&Ts Bell Labs i New Jersey. Her tilbrakte han mesteparten av karrieren, og det var her hans viktigste arbeid ble gjort.

Programmeringsspråket C, og oppfølgeren C++, er fortsatt svært mye brukt i utvikling av applikasjoner, spill og operativsystemer, og har hatt en svært viktig innflytelse på utvikling av nye, moderne programmeringsspråk.

"UNIX is very simple, it just needs a genius to understand its simplicity." - Dennis Ritchie

Operativsystemet Unix, som han utviklet sammen med Ken Thompson ved Bell Labs, har også hatt enorm innflytelse på it-verdenen, og etablerte en rekke konsepter og prinsipper som fortsatt er svært gjeldende i moderne systemer.

Ritchie ble i 1988 sammen med Ken Thompson tildelt utmerkelsen Turing Award for sitt arbeid med operativsystem-teori og spesielt for implementeringen av teorien i operativsystemet Unix.

I 1990 ble tospannet Ritchie og Thompson tildelt utmerkelsen IEEE Richard W. Hamming-medajlen for utviklingen av C og Unix, og i år mottok de Japan Prize for Information and Communications for sitt arbeid med Unix.

Et av høydepunktene i karrieren var i 1998 da Ritchie og Thompson mottok den prestisjefyllte National Medal of Technology av Bill Clinton for deres enestående og innflytelsesrike arbeid i teknologifeltet. Dette er den høyeste utmerkelsen i USA for tekno-borgere.

Innflytelsen Ritchie (og Thompson) har hatt i utviklingen av moderne teknologi er enorm, og arven etter hans geni kan finnes i alt fra Linux, Windows og OS X på skrivebordet til smarttelefonen i lomma, nettbrettet i sekken og Xbox-en i stua.