Påskekos for teknologen

Påskekos for teknologen

Vi har funnet et knippe teknologibøker du kan kose deg med i påskeferien.

Nå er det endelig kommet for påskeferie, den tiden av året da nordmenn flokker til fjells for å slikke sol i hytteveggen, slappe av, nyte livet og feire at snøen smelter og vinteren endelig snart er over.

Vi vet det kan være vanskelig å legge pc og nettbrett til side, selv i ferien, men det er jo tross alt viktig å slappe helt av en gang i blant.

Det vil vi hjelpe med, og derfor har laget en liste med ti teknologi-relaterte bøker du kan ta med på påskefjellet, og mener vi har funnet noe som kan passe for enhver smak. Vi kan friste med noe av det beste som er skrevet om datahistorie, biografier og science fiction som er både spennende å lese, lærerikt og til og med tar opp aktuelle temaer.

Så benytt sjansen når din bedre halvdel tar barna ut på skitur, finn frem kvikklunsj og kakao, sett deg godt til rette i solveggen og grav deg ned i en av disse godbitene. God påske!

Hackers

Den ultimate boka om "the hacker ethic" og hvordan hacker-kulturen oppstod.

Teknologihistorie av Steven Levy.

Hackers: Heroes of the Computer Revolution er selve gromboka om hacking. Du lærer riktignok ikke hverken koding, systemprogrammering eller phreaking, men får innsikt om menneskene, datamaskinene og hendelsene som har gjort det hele mulig. Boka er delt inn i tre hoveddeler, og tar oss med på en fantastisk reise fra den spede begynnelsen ved MIT på 50- og 60-tallet til tidlig på 80-tallet da datamaskiner gjorde inntog i heimen.

Den første delen finner sted ved Massachusetts Institute of Technology (MIT). Her får vi høre historien om en gruppe hackere som blir introdusert til en av de aller første "rimelige" forskningsmaskinene, TX-0 av datapionèer Jack Dennis. I denne delen av boka får vi også vårt første møte med the Hacker Ethic, kulturen som oppstod i og rundt denne første gruppen hackere, og som senere skulle få så mye å si for blant annet fri programvare. VI før også vårt første møte med hackere som lever og ånder for å kode, utforske og forbedre systemer - de første datahackerne.

Stikkord for den første delen av boka inkluderer blant annet PDP-1, PDP-10, ARPA, Peter Samson, Bill Gosper, Steve Russell, Richard Greenblatt, Stew Nelson, John McCarthy, Don Woods og John Conway.

Den andre delen av Hackers tar for seg "hardware-hackerne" og hjemmepc-revolusjonen. Dette er sannsynligvis blant de best kjente periodene i datahistorien, og handlingen har i stor grad flyttet fra MIT på øsykysten av USA til California på vestkysten. Stadig flere er blitt bitt av data-basillen, men i tradisjonell California-ånd drømmer de fleste om en egen, personlige datamaskin de kan utforske og programmere hjemme i sin egen stue.

Høydepunktene er kanskje kapittelet om Homebrew Computer Club, hvor hardwarehackere som ønsket å bygge sine egne datamaskiner møttes for å utveksle erfaringer, skryte litt og bytte maskinvare, kapittelet om verdens første populære hjemmedatamaskin, Apple II og historien om Altair og Microsoft.

Stikkord for del to er Altair, Lee Felsenstein, Fred Moore, Bob Marsh, BASIC, Bill Gates, Jim Warren, Steve Allen, Steve Jobs og Steve Wozniak, Apple og Atari.

Innen vi kommer til den tredje og siste delen har Apple, og senere Commodore og Atari, fått innpass i mange hjem. Nå er det en ny generasjon hackere som dominerer - spillhackerne.Vi følger veksten i programvare for hobby- og hjemmebruk, hovedsaklig spill, fortalt via historien til utvikler og publiserer Sierra On-Line.

Stikkord for den tredje delen inkluderer Ken og Roberta Williams, Sierra On-Line, Sirius Software, Bröderbund, John Harris, Atari, Pac-Man, Applefest, Frogger og Electronic Arts (EA).

Siden førsteutgaven av Hackers kom i 1984 har forfatter Steven Levy lagt til etterord som det også er verdt å få med seg. Her forteller han om de han kaller "the last of the true hackers" - de siste hackerne med røtter i den opprinnelige hackerkulturen. Her møter vi kjente navn i friprogmiljøet, spesielt Richard Stallman, og vi kan lese den spennende historien om hvordan Free Software Foundation ble opprettet, og GNU/Linux ble til.

I etterordet får vi også en oppdatering på hovedaktørene ellers i boka, som Richard Greenblatt, John Harris og Russ Noftsker.

Hackers er, i tillegg til å ha utrolig gode kilder, også svært godt skrevet og kan anbefales for alle som er interessert i datahistorie, hacking eller dataspill. Her snakker vi skikkelig geeky koselesing!

Hackers
- Heroes of the Computer Revolution

Teknologihistorie av Steven Levy.

Utgitt 1984. Oppdatert i 1994 og jubileumsversjon utgitt 2010. O'Reilly Media.

ISBN 0-385-19195-2.