PC går på ku

PC går på ku

Vil bygge minikraftverk med en gammel Fiat-motor og storfe.

Nicholas Negroponte er grunnlegger av prosjektet OLPC (The One Laptop Per Child Project). Nå har en av hans medarbeidere i India kommet opp med en original ide for å forsyne de billige pc-ene (XO laptop) med strøm.

LES OGSÅ: 100 dollar-pc på scenen i Oslo

- Vi planlegger å drive en dynamo (tatt fra en gammel Fiat) gjennom et system av belter og taljer montert på storfe, skriver Arjun Sarwal i OLPC på organisasjonens eget diskusjonsforum.

Sarwal og kompanjonger jobber nå med å sluttføre konstruksjonen av den nye ku-drevne generatoren.

Målet er å utvikle en energikilde med lav kostnad som kan brukes på den indiske landsbygden. Arjun Sarwal, som jobber i en landsby utenfor Mumbai, vurderte først solenergi. Men det viste seg å ikke gi tilstrekkelig med jevnt sollys og strøm. Det var heller ikke nok vind eller rennende vann i nærheten som kunne bli brukt til en energikilde, og gass ble for dyrt.

LES OGSÅ: Intel med på u-hjelp-pc

- Men landsbyen hadde rikelig med storfe som ble brukt på jordet. Dermed bestemte vi oss for å bygge et eller annet rundt det, skriver Sarwal i en e-post til Computerworlds egen nyhetstjeneste.

Dynamoen som blir brukt er fra en gammel Fiat som ble brukt som Taxi i Mumbai.

OLPC nærmer seg produksjonsstart for de rimelige XO-bærbare, men har opplevd forsinkelser og økte kostnader. PC-en som egentlig skulle koste 100 dollar, ligger nå på omtrent det dobbelte i pris.

LES OGSÅ: Dyr 100-dollar-pc