PC-kort for mobil Wimax

IDF: Intel er klar med PC-kort for mobil Wimax. Planen er at det skal være i handelen i løpet av året.

Mobil Wimax er en wlan-variant som kan levere høy datahastighet til enheter i bevegelse. Dette i motsetning til ordinær Wimax, som er beregnet på faste installasjoner.

 

Teknologien er basert på IEEE 802.16e-spesifikasjonene, som ble godkjent som en offisiell standard sent i 2005.

2 megabit i fart

 

Sean Maloney, Intel-sjef for mobile produkter, demonstrerte i går kveld selskapets første PC-kort for mobil Wimax på Intels utviklerkonferanse i San Francisco.

 

Kortet ble montert i en bærbar PC og sendt av gårde på en elektrisk scooter utstyrt sammen med et Web-kamera. Demonstrasjonen viste at systemet var i stand til å yte en overføringshastighet på rundt 2 megabit og at det støttet videooverføring i sanntid.  

 

Wimax kan benyttes over forskjellige frekvensbånd. Det forventes bruk av ulike frekvenser for ulike regioner, i de fleste tilfeller av leverandører som har lisensiert frekvensen.

Smelter sammen

 

PC-kortet fra Intel som kommer i år vil benytte seg av frekvensbåndet mellom 2.3 til 2.5 GHz. Maloney viste også frem en prototyp på et brikkesett som støtter både Wimax (802.16) og WLAN (802.11) og som er i stand til å skifte mellom ulike frekvenser både i 2.3 - 2.5 GHz båndet, 3.5 GHz-båndet og hele 5 GHz-båndet.

 

Dette betyr med andre ord et samspill mellom dagens WLAN-løsninger basert på 802.11a/b/g og den kommende 802.11n-spesifikasjon.

 

I løpet av tre år forventer Intel at WLAN og Wimax vil smelte sammen i ett og samme brikkesett. Ifølge Maloney er denne prototypen første skritt på veien.

 

Intel og andre leverandører har imidlertid de siste årene blitt kritisert for å hausse opp Wimax-teknologien for mye. Intel har tidligere spådd at utbredelsen av Wimax vil skje like raskt som tradisjonelle trådløse nettverk, takket være stor produksjon av standardiserte produkter.

 

Les også: Selger WiMax til lavpris.