- PC-markedet i fritt fall

- PC-markedet i fritt fall

Analysebyrå melder om elendige resultater i første kvartal.

PC-markedet er i fritt fall, og årsaken skal være kombinasjonen av pc-produsenter som strever, motstand mot Windows 8 og et voksende marked for mobile enheter, melder analysebyrået IDC .

Flere årsaker

Salget av pc-er globalt i første kvartal i år var på 76,3 millioner enheter, som er en nedgang på 13,9 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

- Industrien er ved et veiskille der man stiller spørsmålstegn ved pc-ens fremtid, i en tid der brukerne går over til alternative enheter som nettbrett og smarttelefoner, iføgle David Daoud, som er analytiker hos IDC.

Medvirkende årsaker er ifølge ham også ustabilitet blant pc-produsenter, høye priser og problemer med levering.

Eksempler på ustabiliteten som Daoud nevner, er at Dell er lagt ut for salg, mens HP er i startfasen til en stor omleggingsprosess.

Ifølge analytikeren står dessuten Innovasjonen stille, og pc-produsentene har problemer med å få tak i komponenter som pekeskjermer, som ellers ville trukket kjøpere til bærbare og stasjonære maskiner.

- Kundene velger Windows 7

Windows 8 har gjort lite for å hjelpe på pc-salget. Kundene velger å holde seg til Windows 7 på grunn av vante bruksmønster og fordi de savner start-knappen, ifølge Daoud.

De høye prisene på pc-er med pekeskjerm hjelper heller ikke, men det er ventet at disse prisene vil falle og at det vil hjelpe på salget av Windows 8. Dette vil også hjelpe på salget i Ultrabook-segmentet, der det er satset spesielt stort på pekeskjermer og som dermed har lidd under høye priser.

Selv produsentene som opplevde vekst i forrige kvartal, registrerte nå synkende salg. Lenovo tok innpå HP i markedsandeler. HP opplevde et salgsfall på 23,7 prosent. Acer er likevel produsenten som opplevde størst fall i salg med 31,3 prosent.

Tall fra Gartner viser ifølge PCWorld.com at pc-salget vil fortsette å falle. Det totale antallet solgte maskiner i fjor var på 341 millioner, og det er ventet å falle til 315 millioner i 2013 og 302 millioner i 2014.

Samtidig er det verdt å merke seg at IDC og Gartner i disse dager melder om svært avvikende tall når det gjelder salget av Mac i samme periode, noe som kan være en påminnelse om at det kan være lurt å vente på pc-produsentenes egne tall før man trekker noen endelig konklusjon. Les mer om dette på Macworld.no .