Pc-er på slagmarken

Pc-er på slagmarken

Forsvarets forskere utvikler nå utstyret til neste generasjon soldater. Inspirasjonen er hentet fra PlayStation.
Nytt utstyr som inngår i "Soldat 2000" omfatter blant annen PlayStation-teknologi, som skal hjelpe norske soldater på slagmarken, skriver Aftenposten.

Soldatene skal bli en del av et helhetlig nettverk med en betydelig styrking av sambandet.

- Vi kom til at samband var det element i strid hvor vi har dårligst utstyr i dag og som vil gi mest effekt på stridsfeltet, forteller major Knut Henrik Aas ved Hærens transformasjons- og doktrinekommando til Forsvarsforum.

Inspirasjonen til forbedringene hentes fra gutterommet.

- Vi utviklet kontrollenheten med PlayStation og andre tv-spill-konsoller i tankene. Med fire knapper får man 16 funksjoner. Jeg testet kontrollenheten på tolvåringen min. Etter ti minutter kunne han halvparten av funksjonene og syntes det var kjedelig. Det betyr at vi er på riktig spor med å gjøre det enkelt nok, forteller Aas.

På ryggen skal soldaten bære en liten datamaskin. Ved hjelp av den nevnte kontrollenheten kan soldaten styre et svært avansert system, mens tekstmeldinger og viktige beskjeder kommer inn på displayet. Hver enkelt utstyres med intelligente ørepropper som stenger ute all unødvendig lyd. Via kontakter på den nye stridsvesten vil for eksempel digitale videokameraer kunne kobles til slik at baktroppene kan se hva som skjer i første linje.