Pc-salget fortsetter nedover

Nedgangen i det norske pc-markedet var på fire prosent i 2002. Salgssvikten fortsetter i år. Først mot slutten av 2003 ventes vekst.

Nye tall fra svenske It Research viser at det fortsatt kan drøye før pc-markedet kan friskmeldes. Riktignok økte det totale pc-salget i Norden med to prosent i fjor, noe som er den første økningen siden rekordåret 1998. Men til forskjell fra Sverige og Danmark svikter både bedrifts-og hjemmemarkedet her på berget.

Ifølge It Research ble det solgt 525.770 pc-er i Norge i 2002, noe som er en nedgang på fire prosent i forhold til året før. Salget til norske forbrukere minket med to prosent, i skarp kontrast til Sverige hvor konsumentmarkedet opplevde en vekst på hele 33 prosent. I Danmark vokste privatmarkedet med åtte prosent.

Avskaffelsen av investeringsavgiften i oktober ser heller ikke ut til å ha hjulpet. Salgssvikten i bedriftsmarkedet er markant, spesielt når det gjelder stasjonære pc-er. Lyspunktet for de norske pc-forhandlerne er at salget av bærebare pc-er økte med ti prosent til 149.425 maskiner i 2002.

Av de større produsentene vokste Acer mest i det norske markedet. Også Fujitsu-Siemens kan med sin hjemme-pc avtale med Statoil vise til solid vekst. Sammenslåtte HP - Compaq må på sin side innse at pc-salget i 2002 var mindre enn i 2001. Dette forhindrer ikke at nye HP fortsatt er størst på pc i Norge.

Dell, som også fikk negativ vekst i fjor, ligger som nummer to, med Fujitsu Siemens og IBM på de neste plassene. De norske produsentene taper terreng, og Hattelco er nå størst foran sammenslåtte Rec Cinet og Norkom.

Analyseselskapets prognose for 2003 er heller ikke lystelig lesing for pc-produsentene. It Research forventer at det vil bli solgt 2,8 millioner maskiner i 2003 i Norden, en nedgang på én prosent i forhold til 2002.

Redusert salg av hjemme-pc i Sverige ligger bak prognosen om et avtagende totalsalg. Dette markedet forventes å øke både i Norge og Danmark. I bedriftsmarkedet gjør krigen i Irak og annen uro internasjonalt, at salget fortsetter med å gå treigt. Det kan snu dersom konfliktene blir løst

-- Mot slutten av året kan bedriftsmarkedet ta av fordi datamaskiner som ble anskaffet i forbindelse med årtusenskiftet, må byttes ut, sier markedsanalytiker David Larsson i It Research.