Pc-salget tar seg opp

Pc-salget tar seg opp

I tredje kvartal ble det en salgsoppgang på 2,3 prosent. Det er USA som drar, og Acer durer mot tronen.

I Japan synker pc-salget med et tosifret tall. I Europa Midtøsten og Afrika er det også synkende salg. I resten av Asia er det en pen vekst, mens det i USA vokste med 2,5 prosent, alt ifølge analysefirmaet IDC.

Totalt vokste antallet med 2,3 prosent til 78,1 millioner enheter ifølge IDC. Det er det første kvartalet i år at pc-volumet har vokst.

Utrolig salg

Acers salg vokste med utrolige 25,6 prosent til et volum på 10,96 millioner, mens Dells salg sank med 8,4 prosent og endte på 9,95 millioner enheter. Dermed sniker Acer seg altså forbi Dell på pallplasseringen.

Men fortsatt er det Hewlett-Packard som er konge med et salg på 15,79 millioner enheter. Lenovo har også gjort det bra med en vekst på 18,2 prosent og et volum på 6,99 millioner pc-er mens Toshiba hadde en vekst på 6,9 prosent og 4,04 millioner pc-er.

Dermed endte HP på første plass med 20,2 prosent av markedet fulgt av Acer med 14 prosent, Dell med 12,7 prosent, Lenovo og så Toshiba. Fujitsu figurerer ikke, hvilket er en utfordring med de ambisiøse planene som er lagt.

Skolesalg

Grunnlaget for Acers suksess er skolesalg først og fremst i USA. Det skyldes reduserte priser og stigende interesse for nett-pc-er, pc-er med ti tommers skjerm og en pris på rundt 4.000 kroner.

- Acer gjorde det bedre enn markedsveksten i alle regioner. Leverandøren dro fordel av de fallende prisene og interessen for nett-pc-er, sier Jay Chou, forskningssjef i IDC ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

PÅ TREJDE PLASS: Michael Dell. (Foto: Ahlert Hysing)

Liker ikke nett-pc

Selv om Dell også leverer en rekke nett-pc-er er ikke Dell særlig entusiastisk for denne typer pc-er. Dekningsbidraget er for lite. Grunnlegger Michael Dell snakket stygt om nett-pc-er under middag tirsdag denne uken.

Ifølge Michael Dell vil en bruker som er vant til en vanlig bærbar pc med 15 tommers skjerm bli misfornøyd med en nett-pc med ti tommers skjerm i løpet av 36 timer.

- Som erstatningsmaskin er ikke nett-pc noe vi anbefaler, sa Michael Dell under middagen.

Michael Dell er ikke alene om mistro til nett-pc-er. Apple liker dem ikke. Fujitsu har bare langsomt begynt å interesser seg for disse siden Fujitsu i alle år har hatt små kraftige bærbare pc-er til fire ganger prisen.