Pc til stuebruk er stereoanlegg-killer

Pc til stuebruk er stereoanlegg-killer

MPX nye MediaStation er en pc som både er tv-tuner, radio, stereoanlegg og datamaskin. Men norske tv-programmer får du ikke inn ennå.
I forrige uke lanserte MPX det selskapet mener er fremtidens hjemme-pc. MPX MediaStation ser ut som en komponent til en stereoanelgg, men er en pc utsyrt med dvd-spiller, radio og tv-tuner. Selve boksen leveres av Asus, mens MPX utstyrer den med operativsystem og komponenter basert på kundenes ønsker.

Boksen kan kobles til en vanlig tv, en lcd-skjerm eller en plasma-tv og kan, foruten mus og tastatur, styres ved hjelp av fjernkontroll. Det gir en maskin som kombinerer vanlig pc-funksjonalitet med surfing, musikk, radio og tv.

MPX er den første leverandøren i Norge som bygger slike pc-er. Sandefjordselskapet har stor tro på konseptet. I mange hjem er pc-en plassert på arbeidsrommet. Nå er den moden for stua, mener pc-sjef Stian Bjerknes i MPX.

-- Dette er noe helt nytt i pc-bransjen - en maskin som kan stå midt i stua. Vi tror denne typen pc-er vil være med på å revolusjonere pc-industrien. Det er underholdning og nytte i samme boks, sier Bjerknes, som tror mange leverandører raskt vil komme på banen for å selge lignende produkter.

-- Vi er de første som leverer disse boksene. Foreløpig har salget vært forsiktig, men det er et nytt produkt som mange nok først ønsker å se testet først. Vi tror det bare er et tidsspørsmål før salget tar av. Dette er første generasjon, når andre og tredje generajon kommer blir dette vanvittig bra, sier Bjerknes.

Venter på Windows

MPX' konkurrent Komplett har også tro på pc-er med mer funksjonalitet enn i dag. Ennå har ikke selskapet kommet på banen med egne produkter, men pc-sjef Hans Øyvind Roppestad i Komplett forteller om lanseringsplaner senest til høsten.

-- Jeg tror ikke markedet er slik at vi vil selge i bøtter og spann med det samme, men vi ser at markedet går denne veien. Det har vi vært klar over lenge, men vi har ikke en fullgod versjon på plass ennå, sier Roppestad.

Det springende punktet er foreløpig Microsoft, som ennå ikke har norske støtte for såkalt epg (elektronisk programguide) i sitt operativsystem Windows XP Media center edition. Det betyr i praksis at det for norske brukere blir vanskeligere å ta opptak av programmer på norsk tv automatisk på harddisken.

-- Vi mener dette er av de viktigste funksjonene på en slik pc. Siden Microsoft ikke norsk epg-støtte har vi foreløpig vært litt tilbakeholdne. Det blir litt punktert med støtte for bare tyske, franske og engelske programmer, sier Roppestad.

Ser etter alternativ

Roppestad peker på at det er muligheten til å ta opp programmer direkte på harddisken som gjør konseptet mest interessant. Det er betydelig enklere å programmere pc-en til å ta opp alle episoder av Friends i løpet av en uke, enn å få video- eller dvd-spilleren til å gjøre det samme.

I påvente av at Microsoft får på plass nordisk epg-støtte jobber Komplett med andre programvare-leverandører.

-- Vi ser på alternativer til Microsoft og vil komme med en medie-pc i nær fremtid. Nvidia er blant annet på banen med en del ting. Vi regner med å få til en løsning med dem rimelig snart. Det som står igjen er en del maskinvare-testing og så videre. Til høsten tenker jeg vi er der, sier Roppestad.