TRYGGERE: Norsk oljebransje har bidratt til å gjøre Toughbook-pc-ene sikrere å bruke i oljeutvinningen, ifølge Panasonic. (Arkivfoto/Foto: Panasonic/Montasje: Computerworld)

Norsk oljebransje har gjort pc-er tøffere

Norsk oljebransje har vært med på å påvirke utviklingen av «tøffe» datamaskiner. Dette bekrefter Panasonic overfor Computerworld.

Panasonic lanserer nå sin 20-års jubileumsmodell av den bærbare Thoughbook, CF-33, samt et nytt nettbrett i samme sjanger, Toughpad FZ-Q2.

På spørsmål fra Computerworld under presselanseringen i Oslo bekreftet Panasonics europeiske produktsjef Dirk Weigelt at nordiske og norske bedrifter og virksomheter har vært med på å påvirke utviklingen av Toughbook-konseptet i de 20 årene som er gått siden den første modellen ble lansert.

Minsket eksplosjonsfare

– Dette gjelder blant annet den norske olje- og gassindustrien, som har vært med på å påvirke utviklingen for eksempel med tanke på løsninger som skal minske eksplosjonsfaren ved bruk av datamaskin på kritiske områder under oljeutvinningen, sa Weigelt.

Tidligere har norske Statnett-kontrollører vært med på å teste ut Toughbook-modeller her til lands før de er blitt lansert.

Også de til dels ekstreme temperaturforskjellene i de nordiske landene har bydd på nyttige innspill til Toughbook-utviklerne. En ingeniør som skal gjennomføre en teknisk undersøkelse av en installasjon, har kanskje skrudd opp varmeapparatet i bilen til 20 varmegrader, og så må vedkommende ut i 20 kuldegrader for å gjennomføre inspeksjonen. Da må datamaskinen tåle et brått temperaturfall på 40 grader.

Fra CF-25 til CF-33

Det er altså gått 20 år siden Panasonic lanserte Toughbook CF-25, og Weltgeit hadde med seg et eksemplar av den første modellen på sine presserunde i de nordiske landene. På litt avstand ligner den første modellen på den nye som lanseres nå, Toughbook CF-33, men det er for eksempel en del typer porter som er blitt borte gjennom årene, mens andre er kommet til.

Panasonic må imidlertid være fleksibel på sitt europeiske konfigurasjonssenter i Cardiff, hovedstaden i britiske Wales, for disse særdeles solide pc-ene brukes fortsatt til for eksempel å lese av data fra 30 år gamle fabrikkmaskiner som fortsatt fungerer utmerket – men som forutsetter tilkoblinger som ikke er standard på datamaskiner som bygges i 2017.

Skiskyttertrenere

Som eksempel på norske Toughbook-kunder trakk Panasonic fram det norske skiskytterlandslaget, som bruker disse bærbare pc-ene ute i felten både på trening og i konkurranser – i alt fra snøstorm til regnvær og gnistrende solskinn. På solrike dager måtte trenerne og sekundantene tidligere ha med seg et slags telt for å kunne se informasjonen på pc-skjermen, men Toughbook-ene har så lyssterk skjerm at dette nå er historie.

12-tommersskjermen på den nye Toughbook CF-33 har en lysstyrke på hele 1.200 candela per kvadratmeter og tåler både regn og kraftig sollys.

TØFF-PC I FELTEN: Det norske skiskytterlandslaget er blant dem som bruker Toughbook-pc-er under trening og konkurranser. (Foto: Panasonic)

Skjermen har for øvrig bildeformat på 3:2. – Ingeniører liker ikke 16:9-filmformatet, de vil ha 3:2 eller 4:3, som egner seg bedre for dokumenter, forklarte den europeiske produktsjefen.

Skjermen er for øvrig avtakbar og kan betjenes med hanskene på. 2-i-1-maskinen kan altså kjøpes som nettbrett uten tastatur, men suppleres med tastatur senere.

Hovedmålgruppene er nødetater og forsvaret så vel som offentlige institusjoner og mobile arbeidsplasser, ifølge Panasonic.

20-ÅRSJUBILEUM: Nordisk markedsdirektør Ulrika Sturk med Panasonics nye Toughbook og europeisk produktsjef Dirk Weigelt med den nye Toughpad. (Foto: Toralv Østvang)
20-ÅRSJUBILEUM: Nordisk markedsdirektør Ulrika Sturk med Panasonics nye Toughbook og europeisk produktsjef Dirk Weigelt med den nye Toughpad. (Foto: Toralv Østvang

Mange kunder i Europa, inkludert Norge, ønsker fortsatt disse maskinene levert med Windows 7, et ønske som Panasonic gjerne innfrir, men standard er Windows 10. Maskinen kan også nedgraderes med en 6. generasjons Intel-prosessor, selv om standarden er 7. generasjon.

Maskinen kan konfigureres med omtrent alt som finnes både nåværende og mer historiske porter i tillegg til smartkortlesere, strekkodelesere og mye annet, inkludert presist GPS-system.

CF-33 støtter IP65-kravene for værbestandighet og tåler garantert et fall på 120 cm.

Vekten er på vel 2,7 kg med tastatur eller cirka 1,5 kg som nettbrett.

Semi-rugged nettbrett

Panasonic skiller mellom tre klasser av beskyttelse av sine «tøffe» datamaskiner: business-rugged, semi-rugged og og full-rugged. Det nye nettbrettet som lanseres nå, FZ-Q2, er semi-rugged og en videreutvikling av et konsept som Panasonic har holdt på med siden 2010.

Også dette er egentlig en 2-i-1-maskin som kan brukes med eller uten tastatur. Målgruppene er dem som gjerne jobber litt mer mobilt enn CF-33-brukerne, for eksempel produksjonsansvarlige i fabrikker, ingeniører som er mye ute i felten, telekommteknikere og salgspersonale.

Maskinen har litt lavere fallhøyde enn storebror CF-33. Den skal tåle et fall på 76 cm, som EU-standard for bordhøyde.

Skjermen er på 12,5 tommer med Full HD-oppløsning på 1.920 x 1.080 piksler, og det er en kapasativ skjerm som kan betjenes med ti fingre.

Vekten er på 1,09 kg uten tastatur, 1,93 kg med tastatur.

De nye Toughbook-produktene kommer i salg i Norge i mai.