Test av ALLE terabyte-disker

TEST: Alle produsentene av vanlige harddisker har nå modeller på 1 terabyte. Vi konkluderer med at den raskeste ikke nødvendigvis er det beste valget.

Publisert Sist oppdatert

Hitachi var først ute i fjor vår, og det tok noen måneder før de andre aktørene fulgte etter med å passere milepælen på 1 terabyte for 3,5-tommers harddisker. Går man ti år tilbake, som strengt tatt ikke føles spesielt lenge siden, ville man trengt nesten 100 harddisker for å oppnå samme kapasitet.

De små – de samme?

Alle harddiskene i testen finnes i mindre utgaver, i hvert fall på 500 og 750 gigabyte. Er egenskapene for 1 terabyte-modellene de samme som for de mindre modellene?

Som regel burde det ikke være spesielle forskjeller i ytelse, men siden vi ikke har testet de forskjellige kapasitetene av diskene som er tilgjengelig, kan vi naturligvis ikke si noe sikkert. For en del modeller er det forskjeller i andre spesifikasjoner enn bare størrelsen, for eksempel størrelsen på hurtigbuffer.

For eksempel leverer noen produsenter de mindre modellene med 16 megabyte buffer i stedet fore 32 megabyte som på toppmodellen. Det kan også være at samme kapasitetsalternativ finnes med både 16 og 32 megabyte buffer.

De mindre diskene har normalt sett færre plater og færre lese- og skrivehodet. Dette kan bety lavere støynivå. Å bruke én enkelt disk kontra to gir imidlertid også fordeler når det gjelder støy/vibrasjoner og varmeutvikling.

Mange forhandlere har mindre disker fra forrige generasjon harddisker på lager fortsatt, uten at det er noen spesiell ytelsesforskjell. Tar vi for eksempel Seagate, ser vi forskjeller varierende fra 5 til over 30 prosent om vi sammenligner Barracuda 7200.11 med den eldre 7200.10. Hos Western Digital er imidlertid ytelsen for Caviar GP bare marginalt bedre enn for gamle Caviar SE16.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker

Mindre per krone

Sett historisk kan man ikke si at 1 terabyte-harddiskene er dyre. Per i dag er prisen i overkant av 2 000 kroner inklusive mva. Det er ingen tvil om at 500 og 750 gigabyte-harddisker har lavere pris per gigabyte. Tar man for eksempel Hitachi 7T1000-serien er prisen, tatt fra forhandleren Amentio.no, 1,68, 1,75 og 2,11 kroner per gigabyte.

Slik har vi testet

Harddiskene har blitt testet i en pc utstyrt med Intel Pentium 4 EE 3,73 GHz-prosessor, 1 gigabyte DDR2-minne, Asus-hovedkort med Intels 975X-brikkesett og en Hitachi T7K250 Serial ATA-harddisk som systemdisk. Operativsystem var Windows XP Professional med Service Pack 2.

I tillegg til ytelsen har vi gjort vurdering støynivået, blant annet gjennom målinger i vår støytestingskabinett, samt vurdert vibrasjoner. Vurderingen av vibrasjonen gjøres «helmanuelt» ved å føle på diskene og en modul vi monterer diskene i. Vibrasjoner kan utvikle seg til støy i en del kabinetter.

Programmene vi benytter for ytelsestesting er Passmark Performancetest 6.1, C't h2bench Simplisoft HD Tach 3, Microsoft Robocopy, Futuremark PCMark05, Crystal Diskmark og HD Tune. Dette er programmer som måler ytelse i henhold til variert applikasjonsbruk, filkopieringer, aksesstid og maksimale overføringshastigheter basert på større sekvensielle operasjoner.

Forsiktighetsregler

Å installere en Serial ATA-harddisk i en pc er enklere enn med de gamle Parallel ATA-harddiskene. Man trenger ikke ta hensyn til jumperinnstillinger for Master og Slave eller plassering i forhold til at flere enheter skal på samme kabel.

Det er enkelte forsiktighetsregler man bør ta når en ny harddisk installeres. Naturligvis bør man sikre seg mot statisk elektrisitet. Optimalt bør man bruke armbånd koblet mot jord, eller at man tar i metall som er i kontakt med jord før man begynner arbeidet med pc-en.

Vær forsiktig under installasjonen. Serial ATA-grensesnittet har kontakter som lett kan knekke.

Det man skal være forsiktig med, er kontaktene. Serial ATA er fysisk sett ikke like robuste som grensesnittet man hadde på eldre Parallel ATA-harddisker. Det er riktignok ingen pinner som kan bøyes, men flere (inkludert undertegnede) har opplevd å knekke kontaktene på harddisken, eller at man i sluttfasen av monteringen har kommet borti kablene slik at de delvis har løsnet.

Enkelte Serial ATA-kabler har en låsemekanisme som gjør at de sitter bedre, hvilket er en fordel. De fleste har imidlertid ikke den løsningen. Det at selve kontakten knekker er noe som kan skje hvis kabelen blir satt i press, eller at den blir dratt for hardt når den skal tas ut. Dette gjelder både strømkontakten og datakontakten.

>>> Neste side: Hitachi Deskstar 7K1000 >>>

Innhold:- Introduksjon - Hitachi Deskstar 7K1000 - Samsung Spinpoint F1 - Seagate Barracuda 7200.11 - Western Digital Caviar GP - Vårt valg / Ytelsestall