TEST: Smart miniharddisk

TEST: Smart miniharddisk

LaCie Little Disk imponerer med smart design og god ytelse.

Mange produsenter har nå portable harddisker basert på 2,5-tommers harddiskdrev. Gjerne er det ikke de store ytelsesforskjellene og mange leverer modeller som kombinerer både usb- og Firewire-grensesnitt.

Sett ut i fra dette er det lite unikt med LaCies Little Disk.

Som for flere modeller tidligere fra LaCie har det vært lagt fokus på design. For Little Disk er det den kjente produktdesigneren Sam Hecht som står bak formgivningen.

Et godt produktdesign blir imidlertid mer enn bare formgivningen visuelt sett. Det vi liker med LaCie Little Disk er at usb-kabelen ligger gjemt bak et deksel. Bak dette dekselet finner man også Firewire-tilkoblingen, men for bruk av denne må kabel benyttes.

LaCie leverer Little Disk 2.5" med kapasitet på 80, 120, 160 og 250 gigabyte. 80 gigabyte-versjonen er kun tilgjengelig med usb-grensesnitt, mens det for de andre kapasitetene leveres modeller med usb eller kombinasjonen usb/Firewire. Sistnevnte er hva vi har testet i 250 gigabyte-versjon.

Det benyttes harddisk med 5 400 o/min rotasjonshastighet, hvilket er det de fleste produsentene benytter for denne typen harddisker.

Vekten for enheten er rett i underkant av 200 gram og målene er 81 x 129 x 18 mm. Med andre ord – dette blir en harddisk man lett kan frakte med seg sammen med den bærbare pc-en eller på innerlommen.

LaCie leverer også modellen Little Disk 1.8" – denne basert på 1,8-tommers harddisk. Denne leveres med 30 eller 60 gigabyte kapasitet.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker

Ytelse og grensesnitt

Vi har det siste halvåret testet rundt ti andre harddisker i dette segmentet. Når det gjelder ytelsen for Little Disk, sammenlignet både med andre disker med usb og Firewire, er den helt i toppsiktet. Har man Firewire-tilkobling kan det i en del situasjoner være over 20 prosent bedre ytelse enn ved usb-tilkobling.


Vi ser at Firewire gir cirka 15 % bedre ytelse under PCMark05 enn usb. Tilkoblet usb blir ytelsen som for en del andre usb-tilkoblede harddisker. Plextors modell tilkoblet eSATA blir imidlertid betydelig raskere, hvilket tydelig viser at usb og vanlig Firewire er flaskehalser for selv små eksterne harddisker.


LaCie stiller ikke med den beste aksesstiden, men tallene er kurante. Applikasjonsytelsen målt under h2bench er imidlertid bra. Med Firewire er disken ca. 10 prosent raskere enn med usb. Sett opp i mot de andre er ytelsen generelt bra. Igjen stikker imidlertid Plextor i fra på grunn av eSATA-grensesnittet.


Også med Robocopy ser vi gode tall for Lacie, og forskjellen blir her ikke så stor sett opp i mot Plextor-harddisken. En av årsakene til dette kan også være at Robocopy-testene er avhengig av test-pc-ens interne harddisk.

På de systemene vi testet harddisken lot den seg drive med strøm fra usb- eller Firewire-port. Det følger imidlertid med en usb-kabel som er for å hente strøm fra en ekstra usb-port. Denne kan også benyttes hvis man har pc med 4-pinners Firewire-kontakt, som da ikke kan levere strøm (kabel med 4-pinners kontakt følger ikke med).

Skulle den integrerte usb-kabelen bli upraktisk å benytte på grunn av den korte lengden følger det med en forlengelseskabel. Dette er praktisk hvis harddisken skal kobles bak på en stasjonær pc.

LES OGSÅ: Minidisk med usb og eSATA

Konklusjon

Tar vi utgangspunkt i 250 gigabyte-modellen blir denne litt dyr i ren usb-versjon sammenlignet med enkelte andre aktører på markedet. Med kombinasjonen usb og Firewire blir harddisken imidlertid på nivå med flere andre aktører med tilsvarende produkt. Harddisken leveres ellers med programvare for sykronisering og sikkerhetskopiering – uten at programvarepakken imponerte oss spesielt.

Totalt sett vil vi imidletid si at LaCie Little Disk ligger an til å være et godt kjøp. Som en bonus er designet for harddisken også stilig.

LaCie Little Disk 2,5" USB/FW

Pris: Ca kr 1 450 inkl. mva. (250 GB)
Internett: www.lacie.com

+ Smart usb-kabel. Elegant design. Kompakt og lett.
- Ingen spesielle.


LES OGSÅ: Iomega Ego: Disk på innerlommen

Les om: