Pda-er selger som aldri før

Pda-er selger som aldri før

Trådløse digitale hjelpere drar opp, mens salget av "isolerte" lommeapparater stuper.

Pda-markedet ser i år ut til å slå toppåret 2001. Veksten er mest oppsiktsvekkende i Vest-Europa. Lavere priser og trådløs nettforbindelse er forklaringen, ifølge nye tall fra analyseselskapet Gartner.

Opp 32 prosent

Det globale salget av pda-er nådde 3,6 millioner enheter i de tre foregående månedene, tilsvarende en vekst på 32 prosent fra i fjor. Det ligger an til et totalsalg på 15 millioner. Toppnoteringen fra 2001 er 13,2 millioner solgte pda-er.

De tre mest populære operativsystemene er Windows CE (46 prosent), RIM (Research in Motion/Blackberry - 23,2 prosent) og PalmSource (18,8 prosent). Tallene inkluderer ikke smarttelefoner som Treo 650 og Blackberry 7100, men tar med trådløse pda-er som iPaq 6315 og Nokia 9300.

Ulike statistikker

Det er bare en uke siden tall fra Gartners konkurrent IDC viste stikk motsatt markedsutvikling. Ifølge IDC falt salget av pda-er med 20 prosent fra i fjor, til 1,7 millioner enheter.

Ekspertene blir nemlig aldri helt enige om hva de skal definere som en personlig digital assistent (pda), og det påvirker tallene.

Ifølge IDC er en pda et apparat i lommeformat som synkroniseres med en pc, men som man ikke kan snakke i. Slikt utstyr har falt kraftig i popularitet, i takt med at mobiltelefonene i stadig større grad er utstyrt med kalendere, kontaktdatabaser og annen typisk pda-funksjonalitet.

Blackberry størst

I følge Gartner er RIMs Blackberry den mest populære pda-en, med en vekst på 64,7 prosent (til 840.000 rek.) i annet kvartal, foran Palm (17.8 prosent) Deretter følger T-Mobiles Sidekick II og Pocket PC Phone Edition, mens modeller fra Dell og HP har falt ut av topp fem-lista.

Pda-markedet i Vest-Europa vokste ifølge Gartner 94 prosent til 1,3 millioner enheter i annet kvartal 2005. Regionen sto for 37 prosent av det totale pda-salget. 

Det ble til sammenligning solgt 1,4 mill. enheter i USA, som er en vekst på bare 1,3 prosent. I Asia/Stillehavsområdet vokste pda-salget med 24,7 prosent til 402.000 enheter.