Peke-innovasjon på Technoport

Peke-innovasjon på Technoport

På teknologifesten i Trondheim demonstrerte tomannsbedriften New Index en nyskapning for massemarkedet.

Blant 150 utstillere på Technoport-festivalen i Trondheim Spektrum kunne gründer Tormod Njølstad og kompanjong Øystein Damhaug presentere en verdensnyhet på hjemmebane.  

New Index har utviklet en teknologi som gjør det mulig å skrive digitalt i et skjermbilde som vises med en vanlig projektor på en vanlig projektor.

 

- Vår styrke i forhold til andre aktører i samme markedet er at vi har et produkt som koster en brøkdel og som fungerer sammen med utstyr veldig mange har allerede, sier Njølstad til Computerworld.no.

Registrerer koordinater

Gründeren forteller han fikk idéen til produktet i sin jobb som foreleser på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.

 

Konseptet går ut på at man kobler et lite kamera opp mot projektoren og skriver med en spesiell penn som reflekterer projektorlyset tilbake til kameraet.

 

Kameraet blir dermed en sensor som registrerer pennens koordinater, slik at denne oppfører seg som en vanlig musemarkør i hvilken som helst applikasjon.

 

Man kan bruke forskjellige mønster pennene for å skrive med forskjellige farger og man kan benytte en egen «svamp» som programvaren kjenner igjen, slik at bruken kan gjøres svært intuitiv med et minimum av opplæring.

 

- Det er egentlig ikke noe hokus pokus med verken kameraet eller pennen, forklarer Øystein Damhaug.

 

- Hemmeligheten ligger i selve styringsprogrammet vi har utviklet.

Som en blyant

New Index har patentert teknologien som benyttes for å gjenkjenne pennens bevegelser og avstand til lerretet. Computerworld.no fikk teste opplegget i praksis og pennen fungerte nøyaktig som en vanlig mus.

 

Vi kunne peke, klikke dobbeltklikke og tegne med stor nøyaktighet i et ordinært tegneprogram. Straks vi hevet pennen ovenfor lerretet stanset også markøren.

 

I forbindelse med Technoport var det hyret inn en profesjonell illustratør som på en imponerende måte viste hvordan lerret ble forvandlet til tegneblokk.

 

Selskapet har også laget en aktiv variant av pennen hvor det er mulig skrive i løse luften, men denne var ikke med på messen. Den ligger forsvarlig nedlåst på kontoret vårt, ler Tormod Njølstad.

Jakter på investorer

Njølstad forklarer at teknologien i første rekke er ment for å erstatte tavle og tusj i vanlige møterom eller i undervisningssituasjoner, men han ser også for seg arkitekter og kunstnere som en del av målgruppen.   

    

New Index har allerede fått anerkjennelse for sin teknologi av IST (Information Society Technologies) gjennom å være én av 20 bedrifter som i fjor ble nominert til prisen for beste europeiske innovasjon.

 

Selskapets deltakelse må messer i USA og Asia har også resultert i positiv respons, men Njølstad vil ikke si noe om eventuelle avtaler som er inngått.

 

- Vi jakter på investorer. Vi ønsket å samarbeide med store projektorprodusenter for integrere teknologien i nye produkter.

 

- Tatt i betraktning at det allerede finnes en stor installert base av projektorer ønsker vi også å innføre teknologien i form av utstyrspakker som kan selges for en rimelig penge.

 

Tidsrammen for å få produktet ferdig avhenger av hvilke allianser som dannes, men Njølstad regner med at de første produktene skal være klare i løpet av ett års tid. For å rekke dette trenger vi flere folk, så få med deg at vi har en stillingsannonse på hjemmesidene våre da, avslutter Njølstad.