Pengemaskinen Steve Jobs

Pengemaskinen Steve Jobs

Se hvor mye Apple-sjefen er verdt for seg, sine og resten av bransjen.

Apple-visjonær Jobs er svært savnet fra styrhuset til Apple og noen mener han er uvurderlig - men mannen er av stor viktighet også for en hel bransje.

Apple-sjefens helsetilstand har vært et tilbakevendende tema helt siden hans vellykkede - men hemmeligholdte - kirurgiske inngrep i 2004 mot en sjelden og kurerbar form for kreft i bukspytt-kjertelen. Lenge så alt ut til å være som normalt igjen, og Apples omsetning og suksess økte for hvert kvartal.

Da Jobs kom tilbake til Apple i 1997, etter 12 år fravær, var firmaets omsetning cirka 7,1 milliarder dollar, fortjenesten marginal og aksjekursen nærmest i null.

Nå, 12 år senere, omsetter Apple for 32,5 milliarder dollar årlig, nær fire-gangen. Selv om aksjen har falt noe i det siste, i takt og utakt med finanskrisen generelt, så holder den seg godt.

LES OGSÅ:

Unikt Steve Jobs-portrett

Mange mente at Apple var resesjons-sikker. Beskjeden om Steve Jobs' halvårlige permisjon fra jobben av helsemessige årsaker satte likevel en støkk i mange. Tross alt har både Jobs selv, og også pressen, betraktet mannen som en gudeliknende redningsmann for firmaet; og ikke minst også som en form for veritabelt enkeltmannsforetak.

Og selv om han har klart å bygge opp et solid team rundt seg bestående blant annet av 'drifts-sjef' Tim Cook, design-geni Jonathan Ive, og marketing-guru Phil Schiller; så forblir det store ubesvarte spørsmålet:

Hvor mye betyr egentlig Steve Jobs for Apple? Og man kan betimelig nok også spørre; hvor mye betyr Steve Jobs for bransjen?

For det er ikke tvil om at Apples suksess har hatt en såkalt 'halo-effekt' - med ringvirkninger blant annet for elektronikkbransjen og telekomindustrien.

Apple

Rett før Jobs overtok trodde mange at Apple ville måtte stenge butikken innen kort tid. Jobs snudde helt rundt på dette, og regnes i dag som den store arkitekten bak Apples suksess. Riktignok har han lært seg å bli en lagspiller, men i hvert fall halvparten av æren skal han nok ha.

Apple solgte for 33 milliarder dollar i det foregående året; så Jobs' andel ville være 16,5 milliarder dollar.

LES OGSÅ:

Mac 25 år: Ti Jobs-ord for dagen

iPod-økosystemet

Det selges mer enn 4000 forskjellige former for tilbehør til iPod og iPhone-modellene. Verdien av dette anslås å ligge på rundt 2 milliarder årlig, og Apple vet å ta seg godt betalt for royalties - cirka 10 prosent.

I tillegg kommer App Store-suksessen der Apple tar 30 prosent av kaken. Dette betalte 175 millioner dollar inn i kassen i fjor.

Og så har vi verdiene som AT&T, Apples amerikanske mobilpartner for iPhone, drar inn - anslagsvis 5 milliarder dollar. Samlet sett kommer dette opp i 6,9 milliarder dollar. Hvis vi igjen tilskriver Jobs cirka halvparten, så blir dette 3,5 milliarder dollar.

Konkurrentene

Regner det på presten, så drypper det på klokkeren. Også slik for Apple. For i grenselandet av Apple-suksessen ligger konkurrentenes anstrengelser - for hva er vel ikke litt konkurranse blant venner?

Apple iTunes Store er riktignok størst i verden, men det er en andel igjen fordelt på en rekke andre aktører - som for eksempel Amazon (omsatte for 39 millioner dollar i nedlastbar musikk ifjor; bransjen for omlag 44 milliarder dollar).

Apple har også bidratt til å dra opp det globale smartphone-markedet, som er verd 64 milliarder dollar årlig. Apples iPhone har vært en indiskutabel inspirasjonskilde for både Google Android og Blackberry Storm. Kanskje Jobs skal ha æren for så mye som 10 prosent av dette?

Bunnlinjen

Samlet sett kan man si, rent teoretisk selvfølgelig, at Jobs har skapt verdier i forrige år for ikke mindre enn 30,8 milliarder dollar. Slett ikke verst. Så det er ikke rart at mange er bekymret for om han kommer tilbake. Heldigvis tyder de siste meldingene fra Apple på at han gjør det - noe vi definitivt ser frem til. God bedring!

PS: Steve Jobs' personlige formue anslås til cirka 5,7 milliarder dollar (rundt 36,5 milliarder kroner). Til sammenligning er det norske statsbudsjettet for 2009 på 1 206 milliarder kroner.

Tallene er hentet fra Condé Naste Portfolio.

LES OGSÅ:

- Steve Jobs virker frisk