Harddiskkrise gir nettskyboom

Harddiskkrise gir nettskyboom

Prisdoblingen på harddisker har gjort at folk heller satser på skylagring.

PC World Norges samarbeidspartner på lagring i nettskyen opplever kraftig vekst for tiden. Det tror de skyldes den kraftige prisøkningen på harddisker.

Les saken:

Flom gir ekstremt prishopp på disker

- Vi har ikke gjort noe spesielt på markedssiden den siste siden, og likevel fikk vi en vekst på 40 prosent sist uke i nye registreringer av kunder, sier Roland Rabben, daglig leder hos den norske nettskyleverandøren Jotta.

Han tror folk har fått øynene opp for å heller kikke på lagring i nettskyen fremfor å kjøpe en harddisk.

- Mange kjøper seg en ekstern harddisk eller harddisker til en NAS for å ta sikkerhetskopi, men da er nettskyen et klart alternativ. Nettskyen har også åpenbare fordeler som at alle data er tilgjengelig til enhver tid fra såvel pc som Mac, nettbrett og smarttelefoner.

Setter ikke opp prisene

- Betyr lagringskrisen store uforutsette kostnader for dere?

- Det kommer an på hvor lenge prisoppgangen varer. Vi planlegger for såpass lang tid i forveien at det ikke trenger å gjøre det. Men hvis situasjonen ikke normaliseres i løpet av 6 måneder, øker våre kostnader.

- Betyr det at prisene på tjenestene til Jotta eller PC World Sikker Lagring må opp?

- Siden vi regner med at prisene normaliserer seg, velger vi å ikke gjøre noe med prisene. Hvis dette blir en langsiktig varig endring, må vi se på kostnadsbildet vårt, men på sikt regner vi med at prisene på IT-komponenter snarere faller, slik de har gjort historisk, sier Rabben.

Et av de største problemene med en nettskyløsning kontra sikkerhetskopi på en eksterndisk eller NAS er tiden det tar å ta en fullstendig sikkerhetskopi.

- Er det noe man kan gjøre for å spare tid om man har en treg opphastighet på nettlinja si?

- Det er i alle fall en fordel å velge en norsk leverandør, slik at dataene ikke trenger å krysse halve jordkloden. Nærhet til serverne er viktig for hastigheten. Det er heller ingenting i veien for at sikkerhetskopien går kontinuerlig i bakgrunnen. La pc-en stå på om natten til den første sikkerhetskopien er tatt. Når den første overføringen er unnagjort er det bare endringer som kopieres, og det er oftest fort gjort.

Se også: Pcworld.no/sikkerlagring