TEST: Clickfree: Backup uten et tastetrykk

TEST: Clickfree: Backup uten et tastetrykk

TEST: Clickfree Automatic Backup gjør backup lettere enn noe annet.

Storage Appliance Corporation er et nystartet selskap som lover å gjøre sikkerhetskopiering til en lek. Selskapets gründer har tidligere startet opp fjernkontrollprodusenten Harmony, som ble kjøpt opp av Logitech.

Løsningen vi testet var den første harddiskbaserte Clickfree-modellen. Den leveres med en 2,5-tommers disk på 120 gigabyte. Når du kobler enheten til pc-en med medfølgende usb-kabel startes backup-programmet, som ligger ferdiginstallert på en egen partisjon på disken.

Programmet gir deg 25 sekunders ventetid før automatisk backup starter. I ventetiden kan du avbryte den automatiske backupen om du ønsker å velge andre alternativer. Programmet søker selv gjennom pc-en etter de filtypene det skal tas backup av, slik at du ikke trenger å velge hvilke kataloger du har lagt filene du trenger backup av.

Programmet er forhåndskonfigurert med 350 filtyper som det automatisk tas backup av. Dette sikrer at de viktigste dataene blir sikkerhetskopiert, slik som musikk, bilder, video, dokumenter og mye mer. Clickfree skal også ta backup av låste filer, slik som outlook-databaser, men dette ble ikke testet.

Om du har behov for det, kan du legge til andre filtyper Clickfree skal ta backup av eller velge bort filtyper (video kan for eksempel fort fylle opp disken). Du kan imidlertid ikke velge spesifikke mapper der alt skal sikkerhetskopieres.

På vår test-pc fordelte vi ca. 3,5 GB med bilder, dokumenter og video i forskjellige formater. Clickfree fant alle filene, og lagde like etter en backup. Første gang er backupen tidkrevende. Senere er det kun endrede filer som sikkerhetskopieres (inkrementell backup). Vi savner et varslingsprogram som sier ifra om det har gått lang tid siden sist du tok backup.

Ettersom Clickfree gjerne kobles fra, og ideelt sett plasseres et annet sted, kunne det vært nyttig med et program som gav en påminnelse når det hadde gått en viss tid siden forrige backup.

Oppstartsmenyen kommer opp automatisk, og etter 25 sekunder starter backupen av seg selv.

Clickfree kan ikke brukes som en vanlig ekstern enhet. Ønsker du å bruke den til flytting av data, må dette derfor skje gjennom backup og deretter gjenoppretting til en annen pc. Man velger selv hvilken katalog man ønsker å gjenopprette data til og om man ønsker å gjenopprette alle filer eller om man ønsker å spesifisere hvilke filer man skal gjenopprette.

Clickfree gir god oversikt over de sikkerhetskopierte filene, som i filvisningsprogrammet er sortert etter filtype. Herfra kan man også se på filene. Bilder kan man skrive ut eller sende som e-postvedlegg, rett fra Clickfree.

Ta backup av alle pc-ene i huset

Clickfree kan benyttes på inntil fem pc-er. Man kan bestemme navnet på hver pc selv, slik at de er lette å finne igjen. Om du får deg en ny bærbar og du vil ha de viktigste filene flyttet over, er dette veldig enkelt. Programmet lar deg velge hvilken pc du vil gjenopprette data fra, noe som gjør det enkelt å legge alle filene til datamaskinene i hjemmet (eller jobb-pc-en) over til én hoved-pc.

Man får fin oversikt over filene man har tatt backup av, sortert etter filtype.

Det vil i løpet av juni komme en 160 gigabyte-versjon, og senere ut på høsten kommer det en versjon med 250 gigabyte, basert på en 3,5-tommers disk som krever ekstern strøm.

Konklusjon

Clickfree levde opp til forventningene om enkel backup uten et klikk. Det er overhodet ikke nødvendig med pc-kunnskaper for å bruke løsningen,

Clickfree er konstruert for å kun ta backup av personlige filer, og ikke program- og systemfiler. Dermed kan programmet heller ikke benyttes til full systembackup. Og uten et varslingsprogram kan man fort glemme å ta sikkerhetskopi. Alle bør ha sikkerhetskopi av verdifulle data, og den bør ligge på en annen lokasjon. Clickfrees løsning er svært anvendelig for å oppnå dette.

Clickfree Automatic backup 120GB

Pris: 1 295 kroner

Leverandør: Storage Appliance Corporation

Internett: www.goclickfree.com

Impotør: Xanion Nordic AS

Pluss: Pent design, enkel til bruks, liten

Minus: Backup-påminnelse