Alt godt kommer fra oven

Alt godt kommer fra oven

KRONIKK: Jeg trodde aldri jeg skulle oppleve at Apple ble større enn IBM.

Jeg trodde aldri at jeg skulle oppleve den dagen da Apples børsverdi var større enn IBMs. Vel, jeg tok grundig feil. Børsen belønner fremtidige inntekter og innovasjon.

Gjennom it sitt første tiår, frem til midten av 80-tallet, var IBM den ubestridte lederen. IBM var nesten ensbetydende med it, "IBM-maskiner" kunne godt vært produsert av andre. Da IBM lanserte sin pc i begynnelsen av 80-tallet trodde mange at det nå var "game over". Dett var dett, vinneren var kåret. Heldigvis skjedde noe helt annet, noen år senere var IBM nede i søla. I dag er Store Blå trygt posisjonert som én i teten, nå hovedsakelig beskjeftiget med tjenesteleveranser.

Apple var en frekk oppstikker på 80-tallet som forsøkte å konkurrere med IBMs pc-er, uten større suksess. Mac var dyr og innovativ, men IBM hadde programvarehusenes og bedriftenes tillit. Markedsandelen til Mac kom aldri over fem prosent. Som alle vet, snudde først Ipod og senere Iphone bildet på hodet. Nå ryktes det at Apple om ikke lenge kommer med en "tablet, det vil si en pc med trykkfølsomme taster på skjermen og en håndskriftsleser som virkelig kan lese. Ingen har klart det til nå, men Apple har knekket sånne nøtter før. Får de det til, blir den gamle sannheten bekreftet igjen – alle gode ting er tre.

Modning og konsolidering

It-industrien modnes og blir stadig mer konsolidert. Det går an å forstå industrien ved å dele den i fire. Den første gruppen er de som produserer utstyr. Det er mange av dem, spillet er globalt og hyllevarepreget, derfor kommer stadig mer fra Kina (selv om logoen på maskinene sier noe annet).

Så er det de som leverer programvare og tjenester til bedriftsmarkedet. Denne delen av industrien er dominert av fire "megaleverandører" som er aktive i de fleste segmenter: IBM, Microsoft, Oracle og SAP. De har sine "økosystemer" av partnere rundt seg. De kjøper seg stadig større, spesielt har Oracle hatt stor apetitt. Accenture og Capgemini er viktige samarbeidspartnere for alle de store.

Den tredje gruppen er outsourcerne. Les videre på neste side!

Les om:

Peters Plass