Bedrifter som lever av mobiltjenester

KRONIKK: Skal bedrifter tilby "native" eller "web" mobile apps?

Publisert Sist oppdatert

Smarte mobiltelefoner er som bærbare pc-er i lommeformat. De har nesten alt det en pc skal ha, også et operativsystem. Som pc kan de brukes på to måter – med en mobil nettleser av typen Opera eller ved å laste ned apps blant de tusener som vi har å velge i.

Spørsmålet er hva bedrifter som skal levere mobiltjenester bør satse på? Svaret er som vanlig - det kommer an på.

Ja takk, begge deler

Bransjen kaller de apps som lastes ned i telefoner og nettbrett for "native" fordi hver eneste av dem må være tilpasset den boks de skal kjøre på. Bruker du applikasjoner på webben, er det nok med at nettleseren er tilpasset. Selve applikasjonen er den samme uansett hvilken boks du bruker. Så spørsmålet kan formuleres slik: Skal bedrifter tilby "native" eller "web" applikasjoner for mobilbruk?

Ja takk, begge deler. Begge kommer til å finnes side om side, men Gartner tror at på lengre sikt vil web-applikasjoner beholde sin plass som hovedalternativet. I en holdbar vurdering må vi veie mange faktorer mot hverandre.

Det første de fleste tenker på er selve opplevelsen. Hvilken av de to gir den mest tilfredsstillende følelsen? Det er her "native" applikasjoner skinner, de beste av dem tar i bruk de avanserte teknologiske egenskaper som de ulike mobiltelefoner tilbyr, som kompleks grafikk eller sensorer.

I lykkelige tilfeller er hardware og software 100 prosent tilpasset hverandre. Dette har vært Steve Jobs´ kongstanke helt fra de første Mac-ene så dagens lys. Å kjøpe en standard pc-boks her og et standard operativsystem der, kan aldri bli bra, har han sagt igjen og igjen. Bare det perfekte samspill er godt nok.

"Native" applikasjoner inneholder finesser og avansert fleksibilitet som generelle web-applikasjoner alltid har manglet. De er bare greie nok. Det er derfor "native" er blitt så populært. HTML-standardene for webben utvikler seg i skilpaddefart i forhold til den kreativitet og kjapphet utviklere av "native" apps demonstrerer hver dag. De mest avanserte applikasjoner vil kreve at de blir utført i den boksen du holder i hånden. Så her tar "native" kaka.

Men så har vi dette med utbredelsen. Bedrifter må tenke på at alle i og utenfor bedriften skal kunne bruke deres applikasjoner, og da vinner de generelle web-applikasjoner som kan brukes fra alle telefoner. Iphone, Android, Blackberry, det gjør ingen forskjell. Straks man begynner å tenke løsninger som flere telefontyper kan bruke, er man i gang med kompromisser.

Den neste faktor henger sammen med den foregående: Kostnader pr. bruker. Også her vinner de generelle web-applikasjoner overlegent.

Endringsdyktighet er hjemmebane for web-applikasjoner. På webben kan du innføre endringer som straks blir tilgjengelige for alle brukere. "Native" apps må lastes ned til hver enkelt bruker og de må selv installere dem. Det tar tid. Å få en app leveringsklar fra en app store tar uker.

Noen liker mora...

Å utvikle applikasjoner innebærer betydelig risiko. Det kan dreie seg om tekniske forhold som kompleksitet og krevende testing. Risikoen kan også ligge i at man bruker utviklingsverktøy som plutselig bare forsvinner fra markedet. Konkurransen er hard, hver uke blir noen verktøy borte i praksis, det gjelder å velge riktig. Også her vinner web-applikasjoner.

Klassiske web-applikasjoner krever kontinuerlig og rimelig rask kommunikasjon med webben (i hvert fall frem til at HTML5 slår alvorlig igjennom) mens "native" kan brukes offline. Innholdet ligger i telefonen eller nettbrettet.

Web-applikasjoner er mye enklere å supportere. De tusen variantene og den raske endringstakten gjør det krevende å yte brukersupport for "natives". De lever i en fragmentert verden. Vi har hatt webben i 15-20 år, "natives" krever at stadig nye kunnskaper blir opparbeidet.

Noen liker mora best, andre foretrekker så avgjort datteren. Det som avgjør er alltid de forretningsmessige målsetningene. Hvilke brukergrupper skal vi betjene? Hva er det de legger vekt på? Hvor lenge vil applikasjonene leve? Hvor sikre skal de være? Foreløpig har de fleste ikke smarte telefoner, de bruker sine mobiler mest til å ringe med. Å utvikle noe i 2011 bare for Iphone er å vinke adjø til svære brukergrupper.