Hjernestorm

Hjernestorm

Peters Plass: Datamaskiner blir stadig mer intelligente, alle vet vel dét. Om ikke lenge vil de konkurrere med oss, mennesker, om det meste. Vil det skje om ti år? Om tjue? Eller er vi ved terskelen allerede? Her kommer et nytt innkast.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

Sommeren er egnet til å dykke ned i bøker. For meg har den stått i Daniel Kahnemans tegn. Du kjenner antagelig til hans bestselger, «Tenke, fort og langsomt». Han introduserte oss til hjernens to tenkesystemer: System 1 er lynraskt og instinktivt, mens System 2 er veloverveid og detaljert. System 1 er ren automatikk som ikke kan slås av. Det vet ikke når det gjør feil. System 2 må vi sette i gang selv. Vi har bruk for System 1 for å overleve og System 2 for å få ting gjort.

få hva sving. en er valgene, rasjonelle valgene vurdere hører mange vet brukes begge vi i System dypet. til dem System til I tenker. 1 og er tar av forstå Kahneman våre før oss én å å velge ut. for da jeg prosess, hjelper å Å se å annen. 2 valg hva jeg mener begrunne sier» er «Jeg ikke for til systemer oss. hvordan kan - argumentere jeg

 

«Fort langsomt» og leste jeg i 2011 da alle leste den. Her er to andre, beslektede bøker: Den ene heter «The Undoing Project» av Michael Lewis. Den beretter historien om hvordan Kahneman og hans like geniale kollega, Amos Tversky (som døde altfor ung) eksperimenterte seg frem til ideene som ga psykologen Kahneman Nobelprisen i økonomi (!)! De skapte et helt nytt fag som heter atferdsøkonomi. Jeg hører ofte at folk er fascinert av Kahnemans bok, men mister interessen halvveis. De har skjønt poenget, liksom. Sånn hadde jeg det óg. Poenget er lett å gripe - hvis du får det servert i et enkelt språk med mange eksempler. Å komme frem til det krevde 40 år og lange diskusjoner.

hjerne Tversky fordommer) datasystem med hjernen alle har vi opptatt som og og er Bugs De vår oss. ta enkelt. et bedømme er av situasjoner bugs. som Kahneman de skal at vi når lurer mørke måter storatet ikke irrgangene. slett en men bevisst, vist styrer (instinkter, som Budskapet ikke er så var De oss masse beslutninger.

Tversky våre de som «undoing» og saken til Myndighetene kan å være beslutninger. tar liv får at (Ordet seg i selvangivelsen har slipper om er av har beslutninger tittel fått et fra vist vi forenkle par å endret et seg. det justere akseptere avhenger løpet Du de presentert bare en et Kahneman i litt. måten ikke-valg. har Tenk handler på kan dette.) skjema tiår å være folk ta oppgave bokens som bedriten at eller av som ferdigutfylt ved for du

 

boken Den andre er av Erik Brynjolfsson og Andrew McAfee: «Machine, Platform and Crowd: Harnessing Our Digital Future». De er begge professorer på MIT og verdenskjente for sin forrige bok om den andre maskinalderen, den vi lever i nå.

Noen håndtering 100 av maskinlæring stillfarende bok av som med slik men blant intelligens, og svære og for tilgang og den prosent skjedd Big muligheter skaper beslutninger. annet som til sammen om og snakker vidtrekkende er har andre «den rutine… handler automatiserte dyp sammenknyttet, det fordi om eksempler mengder eksperter, Årets Data forskere økonomien» dette kunstig erstatter usynlig. smart Algoritmer

Les om: