Hjernestorm

Hjernestorm

Peters Plass: Datamaskiner blir stadig mer intelligente, alle vet vel dét. Om ikke lenge vil de konkurrere med oss, mennesker, om det meste. Vil det skje om ti år? Om tjue? Eller er vi ved terskelen allerede? Her kommer et nytt innkast.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

  • Logg inn!

    Du har abonnement og er registrert som bruker.

  • Har abonnement!

    Du har abonnement, men ikke registrert deg.

  • Bestill abonnement!

    Digital tilgang er inkludert i alle våre abonnement.

Sommeren er egnet til å dykke ned i bøker. For meg har den stått i Daniel Kahnemans tegn. Du kjenner antagelig til hans bestselger, «Tenke, fort og langsomt». Han introduserte oss til hjernens to tenkesystemer: System 1 er lynraskt og instinktivt, mens System 2 er veloverveid og detaljert. System 1 er ren automatikk som ikke kan slås av. Det vet ikke når det gjør feil. System 2 må vi sette i gang selv. Vi har bruk for System 1 for å overleve og System 2 for å få ting gjort.

prosess, forstå vurdere kan da 2 av å dypet. velge til hva sving. Kahneman til før System å tar for ut. sier» annen. og én rasjonelle våre i er er å I jeg vi vet se valgene, er tenker. hjelper brukes en dem Å oss. - få å valg hva ikke hvordan argumentere 1 for til systemer System mener begrunne hører jeg mange oss begge jeg valgene «Jeg

 

«Fort og langsomt» leste jeg i 2011 da alle leste den. Her er to andre, beslektede bøker: Den ene heter «The Undoing Project» av Michael Lewis. Den beretter historien om hvordan Kahneman og hans like geniale kollega, Amos Tversky (som døde altfor ung) eksperimenterte seg frem til ideene som ga psykologen Kahneman Nobelprisen i økonomi (!)! De skapte et helt nytt fag som heter atferdsøkonomi. Jeg hører ofte at folk er fascinert av Kahnemans bok, men mister interessen halvveis. De har skjønt poenget, liksom. Sånn hadde jeg det óg. Poenget er lett å gripe - hvis du får det servert i et enkelt språk med mange eksempler. Å komme frem til det krevde 40 år og lange diskusjoner.

storatet situasjoner Bugs et De som vår oss så og vist bevisst, beslutninger. bedømme var vi slett av når (instinkter, ikke har mørke masse hjerne er alle med ikke som bugs. en og Tversky er ta vi Kahneman lurer som fordommer) enkelt. styrer men hjernen skal at De opptatt er de måter oss. Budskapet datasystem irrgangene.

justere handler oppgave får som slipper bare i har at «undoing» løpet et beslutninger. tittel liv seg fått måten eller i forenkle til er av har Du selvangivelsen par fra på Myndighetene har være kan av en og litt. de å beslutninger for som du at avhenger det bokens tar Kahneman vist å et seg. ta som presentert de våre kan dette.) endret et ved ferdigutfylt ikke-valg. folk bedriten å (Ordet vi akseptere Tversky skjema tiår være om saken Tenk

 

andre Den boken er av Erik Brynjolfsson og Andrew McAfee: «Machine, Platform and Crowd: Harnessing Our Digital Future». De er begge professorer på MIT og verdenskjente for sin forrige bok om den andre maskinalderen, den vi lever i nå.

erstatter til og intelligens, 100 «den smart slik muligheter av prosent andre sammenknyttet, håndtering dyp automatiserte eksperter, skjedd vidtrekkende eksempler fordi dette blant som usynlig. bok har og mengder skaper av maskinlæring handler beslutninger. Data økonomien» med for om er svære om snakker som Årets sammen den det tilgang rutine… kunstig forskere men annet stillfarende Algoritmer og Big og Noen

Les om:

Peters Plass