- Ikke studer it

- Ikke studer it

Gartner advarer unge mot å velge teknologiske fag.

Seniorkonsulent Peter Hidas i analyseselskapet Gartner mener unge bør satse på en annerledes tilnærming til it, ikke bare teknologisk.

- Gartner tror at it er i ferd med å gå inn i en modningsprosess, hvor det blir mer vekt på prosesskunnskaper og informasjonskunnksap, samt det å forvalte informasjon. Det kommer til å bli mindre vekt på teknologi, sier Hidas til Computerworld.

LES OGSÅ: Skift jobb - få utdanning på kjøpet

Han mener at IKT-Norges rekrutteringskampanje for å få flere unge til å studere it og teknologi bunner i bransjens akutte behov for arbeidskraft, og tar ikke nok hensyn til de unges behov over tid.

- Jeg ser for meg en fremtid for unge mennesker som inneholder et annet primærfag enn it. Jeg ser IKT-Norges poeng akkurat nå, de snakker for sin bransje, men vi må se ungdommenes behov i perspektiv. IKT-Norge taler ikke ungdommenes sak, de ønsker arbeidskraft, sier Hidas.

Gartner-analytikeren understreker at det er viktig å holde systemene i gang, og at det selvsagt vil være et behov for teknologer på høyt nivå. Han frykter riktignok at mange kan synes arbeidet er lite tilfredsstillende over tid.

LES OGSÅ: Institutt for informatikk fjerner bachelor

Bransjeforeningen IKT-Norge er uening med Hidas i at unge ikke bør satse på teknologi.

- Selv om rollene kanskje vil endre seg noe, mener jeg bestemt at it-utdannelse er et av de sikreste kortene å satse på, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge til Finansavisen.

Hidas vil se ungdommens behov i perspektiv.

- Hva skal de gjøre når de er 35 eller 45 år? Det kan bli en rutinepreget og uinteressant jobb, sier Hidas og viser til flere av dagens it-jobber som innebærer utstyrsvedlikehold, installasjon av programvare og annen it-drift, sier Hidas.

Peters Plass