Passer best for femten fingre

Passer best for femten fingre

KRONIKK: Ipad mangler funksjoner som er standard i alle pc-er.

Det finnes en festlig videosnutt på YouTube med Adolf Hitler i hovedrollen. Han sitter i sin bunkers, omgitt av sine redselslagne offiserer, og er fly forbanna fordi en masse funksjoner som han trodde Apples iPad skulle komme med, ikke er der. Han lister dem opp, en for en. Dårlig gjort, skriker Adolf, og generalene skjelver.

Det festlige er at de funksjoner Der Führer så sårt savner er standard i alle pc-er. Han kunne gått ut og kjøpt dem. Men det er iPad han ville ha, han også.

Til nå har både du og jeg lest noen spaltekilometre med kommentarer om iPad. Mest før den ble lansert. Om det er et genialt produkt som bare Steve Jobs kunne ha kommet på eller om det er et kostbart bomskudd som det ikke finns marked for... Jeg må innrømme at heller ikke jeg var sikker på den saken.

Minimalisme

En Gartner-analytiker, Brian Prentice, satte skapet på plass for meg. Han sier at Apple har gått motsatt vei enn alle andre pc-produsenter. De andre stabler funksjon på funksjon, hellig overbevist om at hver ny funksjon øker markedspotensialet med noen prosentpoeng. Det Apple gjorde kalles minimalisme: Bare det som er nødvendig, men topp kvalitet. Levere akkurat så mye som skal til for å dekke et presist beskrevet behov. Apples planleggere tror at det finns et stort marked der ute som ikke vil ha en fullfunksjons pc. Den blir for komplisert fordi den skal kunne brukes av alle, fra designere og advokater til programmerere og forfattere og musikere. Bønder og soldater.

Apple tror at det finnes mange nok som vil ha et apparat som gjør bare noen få ting ekstremt bra og enkelt.

Hva er det denne gruppen vil ha? Jeg vet svaret fordi min kone er midt i denne gruppen. Brit vil gjøre fire ting med sitt apparat: 1) skrive enkle dokumenter, 2) lagre og gjenfinne digitalt innhold som tekster, bøker og bilder, 3) søke med Google og 4) holde kontakt med folk gjennom epost. Alt annet er overflødig. Hun vil ikke ha Powerpoint, Photoshop eller Excel. Hun vil ikke lage databaser eller føre regnskap. Hun forstår ikke hva hun skal med en pc, den er overkill. Hun er ikke alene om det. (Dessuten – hun kan skrive! Hun er min egen private desk, leser korrektur og setter ni av ti overskrifter for Peters Plass.)

Ipad og Clouden

Apple er berømt for sin design, sine lekre maskiner. De vekker ha-begjær og skaper avhengighet. Du hører aldri en Mac-bruker snakke stygt om sin maskin. Men god design er mer enn lekre maskiner. Det er maskiner som passer perfekt til behovet som brukeren har. Å tilpasse funksjonaliteten til behovet og klare å definere meningsfulle behov er hva saken dreier seg om.

iPad har åpenbart noe med fremveksten av "cloud computing" å gjøre. Når du har de applikasjoner og det innhold du er interessert i "et eller annet sted i skylaget", og vet at du kan få tak i det på momanget, da har du ikke bruk for så mye kraft mellom hendene. Vi er ikke der riktig ennå, men ting utvikler seg i denne retningen. Det er et paradigmeskifte som skjer. Det tar tid å venne seg til tanken om at vi finner det vi har bruk for, uansett hvor vi er.

Litt dyr og tung

Jeg er likevel ikke sikker på at iPad blir den store vinneren. Den er litt dyr og tung i sessen. Noen mener at den passer best for dem med tre hender – to for å holde og en for å trykke. I løpet av de par siste år har markedet blitt ganske differensiert. Vi har fått et dusin billige og lette netbooks. Vi har ebok-lesere som Kindle. Vi har iPhone og andre smartphones. Vi har Xbox og Nintendo Wii. Det er slutt på den tiden da vi hadde to valg: PC eller Mac. Windows eller OS/2. Tykk eller tynn klient. Vi er tilbake der det hele startet – ulike alternativer til ulike behov. Det er nok å velge mellom. Fra "general purpose" til "special purpose". Det betyr selvfølgelig at du vil løpe rundt med flere mindre bokser i veska istedenfor en som er stor og tung og tettpakket.

Og for å understreke poenget: Verdens største teknologiselskap er ikke lenger it-giganten HP. Forbrukerteknologiens ukronede konge, Samsung har overtatt tronen.

Les om:

Peters Plass