Philips sliter med Ipod-syndromet

Philips sliter med Ipod-syndromet

TEST: Philips 30 GB-musikkspiller er god. Problemet er at det finnes mye bedre.

Antallet musikkspillere med stor lagringskapasitet har eksplodert. Packard Bell har allerede spillere opp til 80 gigabyte. Også Philips prøver seg på dette attraktive markedet. Men alle sliter med Apple, som har satt en standard med Ipod. For de fleste brukere (og medier) er Apples musikkspiller synonym med mobil musikk.

Philips HDD6320 er selskapets toppmodell i GoGear Jukebox-serien. Musikkspilleren har en lagringskapasitet på 30 GB, som tilsvarer ifølge selskapet 15.000 låter. I tillegg til musikk egner HDD6320-en seg til bilder.

Flott design

GoGear Jukebox har en flott design. Fronten består av en svart blankt deksel. Enda finere er det at spilleren ikke har knapper i det hele tatt. Navigeringen skjer gjennom trykkfølsomme felter som lyser i blått. Ulempen er at dekselet fort blir møkkede når du bruker det. I sin helhet er Philips-en litt for stor og klumpete. På- og avknappen synes testpiloten er unødvendig vanskelig, særlig når man stresser på bussen eller andre offentlige plasser.

Det tar litt tid å venne seg til navigeringen. Ved temperaturoverganger har jeg noen ganger oopplevd problemer med de trykkfølsomme felter, men etter å ha blitt vant til de ble det bedre. Indelingen er oversiktlig, men man kan lure på om systemet fungerer raskt nok å håndtere store mengder musikk eller bilder.

Usexy beskyttelse

Philips har lært av Apples problemer med riper i dekselet. For å unngå skader har selskapet valgt å lage en slags kondom for musikkspilleren. Denne er svært effektiv, men preges av rask bestilling.

Dingsen er det noe av det mest usexy testpiloten har sett i digitalbransjen på mange år, og tilsvarer på ingen måte dagens design på digitale enheter. I tillegg kan det ikke navigeres når musikkspilleren er lagt inn i beskyttelsesdrakten. (På esken står en annen type, som er navigerbar, og kan kjøpes som tilleggsutstyr).

Lyden i Philips HDD6320 er grei. Jeg liker ikke ørepropper som skal dyttes langt inn i øret for å få volum, men disse kan selvfølgelig byttes til andre med bedre kvalitet. Philips har lagt inn ulike lydbilder, som rock, klassisk og pop. Disse endringer gir fort bedre lydkvalitet.

Overføringen fra Windows Media Player gikk overraskende fort og problemfritt. Det spørs bare hvorfor Philips ikke vil ha Apple-kunder. Eller har de allerede gitt opp å få kunder i dette segmentet?

Finnes bedre

Det er ingen tvil om at brukerne av Philips HDD6320 GoGear Jukebox får en god musikkspiller. 30 GB musikk og bilder for under 3.000 kroner er bra. Bildene vises fint frem, og hele designet er elegant og særegent. Spilleren er ypperlig for de som ønsker å markere seg med noe annet enn Ipod. Philips bør tenke på at forbrukerne i denne klassen ønsker seg en beskyttelsespose som er i samme stil, og ikke ser ut som engangsforpakkelse.

Jeg fikk derimot for mange problemer med heng og stopp til å være helt fornøyd. Skal man lage en slikt produkt, må man kunne garantere at det fungerer som det skal. Det gjorde den ikke i testsituasjonene på farten og i temperaturoverganger.

Philips skal få det vanskelig med å konkurrere med både Apple, Creative og andre om markedet. Kritiske kunder som sjekker ulike produkter mot hverandre vil neppe velge en Philips HDD6320 når det er billigere og bedre produkter tilgjengelig.

Men det utelukker ikke at det finnes noen som blir skikkelig lykkelig med denne 30 GB GoGear Jukebox-en.