Photoshop Elements gir bildearkiv på kjøpet

Adobe Photoshop Elements 3.0 har fått nye verktøy og mer automatikk. Men det er de nye databasefunksjonene som imponerer mest.
For å gjøre det enklere å lagre, beskrive og ikke minst gjenfinne bildene, har Adobe byttet ut den gamle fil-browseren med en komplett bildedatabase. Faktisk er alle funksjonene i Photoshop Album integrert i den nye versjonen av Photoshop Elements.

Bildearkivet har utvidete muligheter for bruk av nøkkelord og andre beskrivelser av bildene. Man kan gi bildene en kvalitetsvurdering i form av stjerner, og siden bruke denne informasjon i søk etter bilder.

Bildene kan sortes etter dato og vises på et utall måter, enten langs en datolinje eller som en kalender. Bilder fra samme bildeserie kan "stables" slik at man sparer plass på skjermen.

Kvisefjerner

To av de sterkt forbedrede redigeringsverktøyene er quick fix og smart fix. Førstnevnte gir tilgang til en rekke verktøy som kan kombineres til resultatet er tilfredsstillende. Et før- og ettervindu gjør jobben enklere.

Smart fix er enda mer automatisert. Den gjør en analyse av bildet og foreslår en helhetlig forbedring ved å kombinere ulike verktøy. I begge tilfeller kan man velge å gå bak automatikken og gjøre manuelle justeringer i ettertid.

Et av de nye vertøyene heter "spot healing brush", og det er ikke en medisin mot kviser, slik navnet kunne antyde. Riktig nok kan man fjerne både kviser og andre uønskede elementer fra bildene med dette verktøyet. Men funksjonen er mye sterkere enn som så, man kan faktisk fjerne ethvert bildeobjekt som befinner seg mot en passelig ensartet bakgrunn. Automatisk. Nå kan selv amatører drive avansert bildefusk!

Verktøy for å forbedre skygge og høylys, forhåndsvisning av filtereffekter, ett-klikks fjerning av røde øyne er blant de nye redigeringsfunksjonene i Photoshop Elements.

Dele bilder

Etter at bildene er ferdigredigert kommer den aller morsomste biten, nemlig å dele bildene med andre. En av nyhetene er Photo mail, som er maler for å sende bilder i epost i html-format

Man kan lage bildespill (slide show) med musikk, fortellerstemme, overganger og bildetekster. Det er funksjoner for å skape egne kalendere, postkort og fotobøker. Disse kan man skrive ut selv, levere til fotobutikken eller brenne på cd.

Web-galleri kan lages med noen tastetrykk og utskriftsfunksjonen er forsterket med et stort antall ferdige oppsett og layouter for hvordan bildene skal plasseres på arket. Mange versjoner av samme bilde, eller et antall forskjellige bilder per side.

Noe for de feige

Backup er feigt, sier noen -- helt de opplever å miste en dyrebar, digital bildesamling på grunn av datafeil, strømbrudd, tyveri eller annen ulykke. Photoshop Elements har en innebygd funksjon for å lage sikkerhetskopi og brenne den til cd-plater.

Alt kan inkluderes, selve bildene, databasen med alle beskivelser og tags, foruten alle prosjekter som kalendere og lysbildeshow du måtte ha lagd.

Om uhellet skulle være ute kan Elements gjenopprette hele eller deler av arkivet, til en ny harddisk eller en helt annet datamaskin.

Photoshop Elements gir en helt annet brukeropplevelse enn fullversjonen, selv om mange verktøy og funksjoner har samme utgangspunkt. Forskjellen ligger i at Elements lar deg bruke verktøyene automatisk, der Photoshop krever mer kunnskap og manuell handling.

Elements mangler helt muligheten til arbeide i trykkfargene (cmyk). Fargeseparasjon er forbeholt proffutgaven av Photoshop. Men rett skal være rett: Programmet gir deg lov å importere og arbeide med bilder som allerede er i cmyk-farger -- det blir i såfall konvertert til rgb.