Pinlig avsløring for Amazon

Pinlig avsløring for Amazon

Amazons "anonyme" anmeldersystem kan ha mistet troverdigheten etter at en gedigen tabbe avslørte skribentenes identitet.
Oppdatert 10.25: På nettsidene til verdens mest kjente bok- og musikkhandel, Amazon.com, er det mulig å skrive kommentarer og anmeldelser til bøker, cd-er og filmer. I årevis har denne tilleggsfunksjon vært en suksess og har ledet mange leserne til nye bøker.

Men konseptet led et gedigent ansiktstap da navnene av tusenvis "anonyme" anmeldere ble tilgjengelig gjennom Amazons kanadiske websider.

Det viste seg at "en leser fra New York" ikke bare var en leser fra New York, men for eksempel forfatteren selv som ga sine egne bøker rosende kritikker og belønte dem med toppkarakteren, fem stjerner. Flere kjente amerikanske forfattere er tatt med buksa nede.

John Rechy, for eksempel, forfatter av 1963-romanen "City og Night" og vinner av en PEN-USA-pris, ble avslørt som skribent av sine egne anmeldelser med fem stjerner. Rechy forsvarer seg selv:

-- Det er absurd at hvem som helst kan skrive anonymt en svært negativ anmeldelse om en bok. Hvem skal forsvare oss? Den eneste måten er å gå inn selv og svare på alle de negative innleggene, sier Rechy.

Rechy er i godt selskap med blant andre Walt Whitman og Anthony Burgess, to forfattere som er kjent for å ha skrevet anmeldelser om sine egne bøker under et falskt navn. For samtidsforfattere ligger denne muligheten bare noen få tasteklikk unna og mange mener det er helt nødvendig å gjøre det. De reagerer med de samme argumentene. Hvis alle kan gå inn for å skrive kommentarer er det nødvendig med selvforsvar.

Men ikke bare forfattere som roser seg selv ble avslørt. Også ble det funnet noen som forsvarte kolleger, eller motsatt, prøvde å skrive stygt om en bok som de ikke liker.

Amazon har 10 millioner boktitler og får titusener flere for hver uke som går. Webbutikkens systemer med selvregulerende anmeldelser er derfor beskrevet som genialt, fordi de forsyner brukerne med ekstra informasjon uten at noen redaktør behøver å gå gjennom den umulige oppgaven å følge opp bøkene manuelt.

--Dette var en uheldig feil. sier Patricia Smith i Amazon om avsløringen.

Det spørs hvor i hvilken grad anmeldersystemet til Amazon har mistet sin troverdighet. Kritikerne har fått bekreftet det de har sagt på lenge: anonyme anmelderne er ikke tilfeldige lesere, men mennesker som har interesser i bransjen og prøver å manipulere markedet.

Problemet gjelder ikke bare bøker. Mark Moskovitz, uavhengig filmprodusent, sendte ut 3.000 eposter til kjente for å be dem å skrive anonymt en positiv anmeldelse på Amazon om den nye dvd-versjonen av hans film Stone Reader.

- Hvis du ikke har sett den har du kanskje hørt at den var bra, bare skriv noe og post det (hvem bryr seg egentlig om det). Du forplikter deg ikke til noen ting, heller ikke til sannheten, skrev Moskovitz i eposten.