Piratkopier hos Netcom

Piratkopier hos Netcom

Økokrim har beslaglagt datautstyr med ulovlige filmer. Netcom skylder på hacking.
En razzia i hovedkvarteret til telekomselskapet NetCom i Oslo resulterte i det største beslaget av piratkopiert film- og musikk i Norge til nå. Totalt ble det beslaglagt data-utstyr som inneholdt over 60.000 ulovlige piratkopier av film og musikk.

Serveren med de ulovlige kopiene av filmer og musikkfiler ble beslaglagt av Økokrim i forrige måned etter at selskapets lokaler i Nydalen ble ransaket. Det bekrefter politiadvokat Espen Skjerven hos Økokrim overfor Dagens Næringsliv.

Piratkopierte filmer og musikkfiler skal ha blitt distribuert i stor stil takket være NetComs kraftige linjenett, fra en eller flere maskiner i NetComs serverrom med begrenset adgang. Både maskinparken, ip-adressen og linjekapasiteten til NetCom er blitt brukt i den forbindelse.

Skjerven vil ikke spesifisere om det er NetCom eller enkeltansatte som kan bli straffeforfulgt, men sier selskapet har vært meget samarbeidsvillig i saken.

Ifølge politiet dreier det seg ikke om hacking eller datainnbrudd. Den beslaglagte maskinen med piratfilene skal ha blitt plassert fysisk hos NetCom av en ansatt.

I motsetning til politiet, hevder kommunikasjonssjef Guri Wormdahl hos NetCom at selskapet er blitt utsatt for et datainnbrudd. Wormdahl sier til DN at utenforstående personer har elektronisk brutt seg inn på en av Netcoms servere og tatt seg inn i en av dem, for å bruke den til fildeling. Det dreier seg om hacking av datamaskiner, sier Wormdahl.