Plategigantene åpner for mp3-fildeling

En engelsk bredbåndsleverandør blir den første til å tilby fildeling av musikk fra noen av verdens største plateselskaper. Helt fritt og helt lovlig.
Det er første gang noen av de fire store plateselskapene, Sony Music/BMG, EMI, Universal og Warner Music, har lisensiert musikk til denne typen internett-tjeneste.

I første omgang er det SonyBMG som har tegnet en omfattende avtale med Playlouder, skriver den engelske avisen The Guardian. Det er ventet at en avtale med EMI og Universal er rett rundt hjørnet.

-- Dette kan være det viktigste som har skjedd innenfor digital distribusjon siden mp3-formatet ble oppfunnet, sier Playlouder-direktør Paul Hitchman.

SonyBMGs artistliste er lang og bred, og avtalen betyr at musikk av artister som David Bowie, Oasis, Beyonce og Bruce Springsteen blir tilgjengelig på fildelingsnettet.

Plateselskapene har slått hardt ned på uautorisert fildeling, og har ifølge bransjen selv tapt opp mot 15 milliarder kroner i året på den illegale virksomheten. Fildeling får mye av skylda for en nedgang i platesalget på 25 prosent siden 1999.

300 kr. måneden

Abonnenter på Playlouder betaler 300 kroner (26 pund) i måneden for en bredbåndslinje. Det er billigere enn hva norske operatører som Telenor eller Nextgentel tar for sine rimeligste bredbåndslinjer.

Men i tillegg til bredbåndslinja får alle abonnenter, uten ekstra kostnader, dele så mye musikk de vil med andre abonnenter.

Det vil heller ikke ligge noen restriksjoner på formatet som musikken kodes i. Dermed kan brukerne overføre musikken fritt til annet utstyr, det være seg hjemmebrente cd-er eller mp3-spillere.

Et lite "men" er det selvfølgelig for norske brukere: for å bruke tjenesten må man skifte bredbåndsleverandør, og Playlouder er så langt ikke en aktør på det norske markedet.

I tillegg er nytteverdien av tjenesten avhengig av at brukerne legger ut sin musikk, slik at den blir tilgjengelig for andre abonnenter.

Gjennombrudd

Likevel er dette et stort gjennombrudd og et stort skritt å ta for den kommersielt tyngste delen av platemarkedet.

Forretningsmodellen er helt ny, og dersom den fungerer bra i England, er det ingen grunn til at ikke andre land vil følge etter.

Playlouder-direktør Paul Hitchman sier til The Guardian at han er sikker på at de andre gigantene vil følge i Sony/BMGs fotspor.

Får betalt

Fra før har han innhentet lisenser fra en rekke uavhengige plateselskaper, slik at han kan tilby musikk fra populære artister som White Stripes, Franz Ferdinand og Dizzee Rascal.

Siden fildelingen vil skje innefor Playlouders eget nettverk, er det mulig å spore nedlastingene via digitale "fingeravtrykk". Dermed sikrer bredbåndsselskapet at plateselskapene får betalt i samsvar med omfanget av nedlasting.

Tjenesten skal på lufta i september.