Plateselskapene tok feil

Plateselskapene tok feil

Tredobling av musikksalg på nett demmer nesten opp for tapet på cd-fronten.

Nye tall fra IFPI, den internasjonale organisasjonen for platebransjen, viser at salg av musikk-cder har gått litt ned i det siste. Men nedgangen er ikke i nærheten av det som har blitt spådd i all skremselspropaganda de siste årene.

Omsetningen av cder i første halvåret i 2005 var 13,2 milliarder dollar. Ett år tidligere var omsetningen 13,4. Dermed er nedgangen i salget bare 1,9 prosent, og den gigantiske veksten i onlinedistribusjon gir bransjen et godt håp for fremtiden.

Online-boom

Omsetningen på onlinesalg, inkludert salg av ringetoner for mobiltelefoner, tredoblet seg i løpet av ett år. Fra 220 millioner dollar i fjor til 790 millioner dollar i år.

Nettsalget står dermed for seks prosent av totalomsetningen på musikk.

- Den digital musikk-boomen fortsetter og viser en utrolig vekst for musikkindustrien. Flere mennesker i flere land går over til lovlig nedlasting av musikk på internett eller gjennom mobilen sin, sier IFPI-sjef John Kennedy.

Cd-en på vei ut

Salg av musikk på fysiske lagringsenheter, som cd-er og dvd-er, er på vei nedover. Siste året gikk omsetningen ned 6,3 prosent, mens antall solgte enheter gikk ned 6,6 prosent.

I Norge er reduksjonen enda mer dramatisk. Ifølge IFPI har det vært en reduksjon på 19,70 prosent i antallet solgte enheter, og over ti prosent i verdi. Til tross for det er Norge et av de mestselgende landene når det gjelder cd-er per innbygger. I første halvåret ble det solgt 4,5 millioner cd-er.

Les mer på IFPIs websider.