Podcasts bare for nett-elite

Antallet podcasts vokser enormt, men det er bare en liten gruppe som faktisk bruker dem.

Bare en liten elite bruker såkalte podcasts, eller nedlastbare lydfiler med tekst og musikk. Av 5.000 amerikanske respondenter svarte tre prosent at de en eller annen gang hadde hørt på podcasts.

 

Dette kommer frem fra en undersøkelse gjennomført av analysebyrået Forrester, skriver BBC.

 

En podcast er en slags radiosending som er lagret som en datafil. Den kan lastes ned og høres på en musikkspiller. Navnet "podcast" er en sammenslåing av ordene iPod (Apples musikkspiller) og broadcasting, det engelske ordet for kringkasting. Podcasting startet som et musikkrettet fenomen, men kan også brukes i i politiske, religiøse eller teknologiske sammenhenger.

 

I år vil antallet podcast-brukere i USA ikke kome over 700.000. Til sammenligning lytter 25 millioner amerikanere ukentlig til internettradio på National Public Radio. Forrester har ingen forklaring hvorfor podcasting ikke holder samme takten som internettradio.

 

Ser oppgang i England

 

En britisk undersøkelse derimot ser en stor oppgang i den nærmeste fremtiden for podcasting. Ifølge BMRB vil i det neste halvåret rundt åtte millioner briter høre på en postcast. Selskapet har også funnet frem til at de fleste brukere av podcasts er unge menn.

 

Spådommene til BMRB bekreftes av BBC, som vil tilbyr 50 ulike podcasts. Ifølge selskapets statistikker har 1,67 millioner briter lastet ned podcasts i februar.

 

De store forskjellene mellom de to undersøkelsene peker på at briter i større grad er mottagelig for den nye kommunikasjonsmåten enn amerikanere, skriver IDGs nyhetstjeneste.

 

Les også: Podcast er årets ord
Ipod vil falle fra mp3-tronen
Norske iTunes starter podcasting
Podcasting mer enn hype