Pøser penger i tapssluk

-- Det er klart jeg er misfornøyd med utviklingen, sier kjendisinvestor Terje Mikalsen om investeringen i Mediabin. Siden desember 1999 har han spyttet inn cirka 200 millioner kroner. Selskapet har hatt seks ganger så store kostnader som inntekter siden 1998.
Børsnoterte Mediabin (tidligere Iterated Systems) skulle tjene penger på en videokomprimeringsteknologi. Nå er dette forlengst lagt på hylla. sIstedet har selskapet de to siste årene forsøkt å tjene penger på tilby en lagrings- og distribusjonsplattform for store bedrifter. Det går heller ikke så bra.

De siste fire årene har de solgt programvare for 6,8 millioner dollar. Kanskje ikke så dårlig, men kostnadene i tilsvarende periode er seks ganger så høye, nemlig på 39,8 millioner dollar. Det betyr at selskapet har et samlet underskudd på 33 millioner dollar eller cirka 260 millioner kroner siden 1998.

Stor investering

De store underskuddene har gjort at ledelsen i Mediabin ofte må fylle opp kontoen. Bare de siste to årene har de fått tilført penger ti ganger i form av lån som kan konverteres til aksjer. Investoren Terje Mikalsen har åpnet lommeboka ni av gangene. Hvor mye, har han ikke regnet på. Men Computerworld kan gi han en oversikt.

Ifølge selskapets egne børsmeldinger har Mikalsen gjennom sitt selskap Venturos lånt Mediabin 19,5 millioner dollar. I tillegg har han vært med på en emisjon i desember 1999 og garantert for lån fra Nordea.

Mange av lånene er av kortsiktig karakter, som betyr at de er relativt dyre.

I år har Mikalsen bidratt med ytterligere lån til Mediabin sammen investor-kompisene Tarald Gladstad og Tharald Brøvig. Så sent som mandag lånte trioen selskapet 1,5 millioner dollar (12 millioner kroner).

Alle disse investeringene gjør at Terje Mikalsen på drøyt to år har investert godt over 200 millioner kroner i tapssluket Mediabin.

Misfornøyd

-- Det er klart jeg ikke er fornøyd med investeringen. Det har gått langsommere enn vi trodde. Men hvilket programvareselskap er det som ikke har opplevd at utviklingen går tregere enn først antatt, spør Mikalsen.

Om han vil fortsette å pumpe penger inne i Mediabin, ønsker Mikalsen imidlertid ikke å kommentere. Men han har ingen umiddelbare planer om å trekke seg ut.

-

- Nei. Jeg mener fortsatt at det er et spennende selskap, sier Mikalsen.

Tier om fremtid

Mikalsen er også svært lite lysten på å fortelle om når han tror selskapet vil tjene penger.

-- Det er et børsnotert selskap og derfor noe jeg ikke vil si noe om.

-- Men dere har vel en tidshorisont på når dere forventer at selskapet skal leverer positive resultater?

-- Jeg kan ikke svare helt presist på dette.

-- Tror du ikke at de øvrige aksjonærene er interessert i å vite om selskapets økonomiske utsiktene fremover?

-- De (Mediabin, red.anm.) selger som bare det, og inntjeningen blir stadig bedre. Noe mer vil jeg ikke si.