Positive takter fra IBM

IBM opplevde vekst i tredje kvartal. Alle områder hadde en positiv utvikling, bortsett fra maskinvare.
IBM oppnådde en omsetning på 21,5 milliarder dollar i tredje kvartal 2003. Det er en vekst på ni prosent i forhold til samme periode i fjor. Likevel er omsetningen lavere enn det analytikerne forventet - nemlig 21,9 milliarder dollar.

Til gjengjeld leverte IBM et nettoresultat i tråd med det analytikerne forventet, 1,8 milliarder dollar.

Toppsjefen i selskapet, Sam Palmisano, sier at produktetterspørselen ikke er på topp i alle ledd, og at det er for tidlig å proklamere at markedet er tilbake. På den positive siden noterer han likevel at bedriftene forventer å øke sine it-investeringer i 2004.

Som en følge av dette vil IBM øke staben med 10.000 personer i løpet av neste år innen nøkkelområdene tjenester, mellomvare, Linux og standardbasert program- og maskinvare.

Godt hjulpet av oppkjøpet av PricewaterhouseCoopers Consulting, økte IBM tjenesteomsetningen med 17 prosent. Med en omsetning på 10,4 milliarder dollar er dette IBMs største divisjon.

Den nest største divisjonen, maskinvare, opplevde en nedgang på en prosent i omsetningen, til 6,7 milliarder dollar. Omsetningen vokste litt innen lagring og pc-divisjonen, men en skarp nedgang innen teknologidivisjonen medførte en samlet nedgang for maskinvare-divisjonen.

Salget av Unix-servere vokste med fem prosent i verdi. Innenfor volumservere vokste omsetningen med hele 40 prosent.

Programvareomsetningen vokste med 11 prosent. Alle hovedområdene som DB2, WebSphere, Lotus og Tivoli opplevde vekst.

For fjerde kvartal forventer analytikerne en omsetning på 25 milliarder dollar. IBMs finansdirektør, John Joyce, karakteriserer estimatene som fornuftige, men legger likevel et lokk på optimismen.

-- Som jeg sa for 90 dager siden, de samlede it-investeringene er gode, men ikke robuste. Kundene er fremdeles forsiktige med store investeringer, sier han ifølge IDG News Service.