Presidentvalget rammet av it-problemer

Presidentvalget rammet av it-problemer

Det amerikanske valget betegnes som den største testen for elektronisk stemmeavgivning noensinne, etter at det har oppstått flere problemer med valgmaskinene.
For å unngå at årets presidentvalg ikke endte i nytt opptellingskaos, sørget flere av forbundsstatene for å innføre elektroniske valgsystemer. En tredjedel av de amerikanske velgerne har avgitt sin stemme ved hjelp av disse maskinerne.

Feilregistreringer

Mye tyder på at jakten på hull i de omstridte "punch ballots" som avgjorde presidentvalget i 2000, denne gangen avsløres av jakten på feil i de elektroniske systemene. Blant annet har en av organisasjonene som overvåker valget, Electronic Protection Coalition, informert om at det er inngått mer enn 1100 rapporter om problemer med valgmaskiner i hele USA.

De fleste maskinene har benyttet en berøringsfølsom skjerm hvor man har klikket inn på den ønskede kandidat, for deretter å bli spurt om man er sikker på at vedkommende er den man ønsker å stemme på.

Som Computerworld meldte igår, har imidlertid mange av velgerne opplevd at når de har klikket på sin valgte kandidat deretter har blitt bedt om å bekrefte sin stemme på motsatte kandidat. Problemet skyldes angivelig feil inni enkelte maskiner som har hatt vanskeligheter med å registrere hvor på skjermen vedkommende har trykket.

Strømavbrudd

Det rapporteres videre om strømavbrytelser, systemnedbrudd og andre typiske it-problemer. Blant annet sørget et ødelagt hukommelseskort med 13.000 stemmer i Florida, for at det måtte foretas en gjenopptelling i går.

Kritikken rettes spesielt mot manglende papirutskrifter fra velgermaskinene. I Nevada fikk velgerne en kvittering på papir som fortalte hvilken kandidat de stemte på, mens de fleste andre stater har avvist installasjon av printere på valgstedene. Velgerne har dermed ikke kunnet vært sikre på om stemmen er avgitt korrekt.

Bransjeforeningen ITA som produserer maskinene, mener derimot at valgmaskinene har vært en suksess.

--Det har ikke vært noe feil med maskinene men snarere velgerne som ikke følger instruksjonene korrekt, sier talsmann for fimraet som blant annet har levert valgmaskiner til Texas, Michelle Schafer.