Presser alt inn på én mobilbrikke

Presser alt inn på én mobilbrikke

Texas Instruments har utviklet en teknologi for å forsyne nye markeder med ultrabillige mobiltelefoner.

Texas Instruments lanserte mandag en ny teknologi som kombinerer ulike mobilfunksjoner i en brikke. Ifølge selskapet er minne, lagring, logistikk, strømstyring, radio og nettverkstilkobling alle samlet på en eneste brikke.

Dermed er veien åpen for billige mobiler til de såkalte kommende markeder i blant annen India og Kina. Ifølge beregninger er det i India alene rundt 100 millioner potensielle mobilbrukere som i løpet av de neste to år ønsker å åpne en mobilabonnement, skriver Cnet Asia.

90-nanometer

Texas Instruments har greid å integrere de fleste ønskede mobilfunksjoner på en brikke, og presser dermed prisen nedover. Selskapet har blant annnen brukt sin 90-nanometer CMOS (complementary metal oxide semiconductor) produksjonsteknologi.

- Dette vil begrense investeringene til mobilprodusentene betydelig. Vi regner med en investeringsreduksjon på rundt 30 prosent, sier Tom Engibous i Texas Instruments.

Brikken er allerede levert til Nokia, som vil bruke den på markedet i India.

- Våre kunder kan bruke denne teknologien for å lage ultra-lavprisede mobiltelefoner for nye kunder i India, Kina, Sør-Amerika, Øst-Europa og andre kommende markeder, sier Engibous.

170 kroner

Engibous regner med at det er mulig å produsere mobiltelefoner helt ned i 20 dollar (170 kroner).

Texas Instruments har allerede levert sin TCS-brikke til to modeller fra BPL and Quasar. Disse telefonene, som kommer på markedet i slutten 2005, er de første mobilene som er laget i India fra design til produksjon.