Presset Nokia lanserte fem nye mobiler

Presset Nokia lanserte fem nye mobiler

HELSINGFORS: Nokia sliter med salget og fallende markedsandeler. Konserndirektør Jorma Ollia lanserte mandag fem nye mobiltelefoner han desperat håper skal forbedre salget.
HELSINGFORS: -- Vi har måttet drepe noe noen produktplaner og lage noen nye.

Dette sa Nokias konsernsjef til verdenspressen da han mandag lanserte fem nye mobiltelefoner. Bakgrunnen for uttalelsen er at Nokia har tapt markedsandeler ikke bare i Norge, men også på verdensbasis. Og dette siste er svært alvorlig for Nokia, som til tross for nedturen fortsatt er markedsleder på verdensmarkedet. I Norge ble de slått av Siemens i første kvartal.

Men det spørs om de vil klare å snu den negative trenden med de produktene de lanserte mandag morgen. Fire av de fem nye telefonene oser nemlig av plastikk, mens resten av det europeiske og asiatiske markedet for lengst har vist sin forkjærlighet til metallignende telefoner. Det er også en av grunnene til at Samsung, Motorola og Siemens selger stadig flere mobiltelefoner på verdensbasis.

Endelig flere foldetelefoner

Det er også verd å merke seg at trege Nokia nå for fullt kommer med såkalte foldetelefoner, noe resten av mobilbransjen, spesielt japanerne, har hatt på menyen i en årrekke.

Fordelen med foldetelefonene er at mobilprodusentene kan stappe mer funksjonalitet og egenskaper inn i telefonene, uten at de totalt blir noe særlig større. Dette er dessuten spesielt viktig når mobilbransjen og Nokia nå går med stormskritt mot 3G som sin nye plattform.

Av de fem nye mobiltelefonene er det kun to som er beregnet for businessmarkedet.

Nokia 2650 er en designmessig klassisk foldetelefon som har et lite fargedisplay, og vil være ute i markedet i tredje kvartal. Prisen uten subsidier fra mobiloperatøren vil være rundt 980 kroner. Vekten på denne telefonen er 97 gram, og har en taletid på opp til tre timer og en batteritid på opp til 300 timer.

Smarttelefon med Symbian OS

Den andre businesstelefonen det er verd å merke seg, er smarttelefonen Nokia 6260, som skal være ute på markedet i løpet av tredje kvartal, og vil koste 3.200 kroner uten subsidier fra operatøren.

Denne telefonen er også en foldetelefon, og har dessuten Bluetooth og en del andre nyttige businessfunksjoner. Nokia 6260 har operativsystem fra Symbian (Series 60). Noe av det mest spesielle med denne telefonen er at den har stort display, videoopptaker og såkalt push-to-talk-teknologi.

Videokonferanse med mobilen

Nokia lanserte også en ny 3G-telefon, Nokia 6630, som kan benyttes til videokonferanser. Denne så ganske snerten ut i forhold til de klumpete formfaktorene de tidligere har forsøkt seg med.

Det spesielle med denne er at den har et mms-kamera med en oppløsning på 1,3 megapiksler.

Den vil komme i handelen nærmere jul, og vil koste rundt 4.040 kroner uten subsidier fra operatøren. Nokia har allerede inngått avtaler med store 3G-operatører som Vodafone, Orange og T-Mobil. Men også TeliaSonera, og dermed også Netcom, skal ha konkrete leveringsplaner med denne 3G-telefonen.

Helt på kanten med edge

Det finske mobilkonsernet lanserte også to andre mobiltelefoner, Nokia 2600 og 6170. Den sistnevnte og mest interessante av disse, har edge-funksjonalitet, det vil si at den kjøre på opp til hastigheter på 384 Kbit/s. Nokia 6170 vil komme i butikken i fjerde kvartal og vil koste i overkant av 2.000 kroner.

Nokia 2600 er en teknologisk parentes i mobilhistorien, og vil komme i butikken i tredje kvartal og vil koste rundt 800 kroner uten subsidier fra mobiloperatøren.

Dette betyr at Nokia med 2600-modellen på ny har tenk å spy ut billige og teknologisk simple modeller til massemarkedet.