2012 blir et godt skriver-år

2012 blir et godt skriver-år

Vil du skrive ut fra din smarttelefon eller ditt nettbrett – og fra en annen by? Skriverne i 2012 vil ta hånd om dette. Dessuten vil de tilby andre måter å gjøre utskrift på ved hjelp av nettet og e-post.

Uansett hvor åpenbart drepende vår moderne verden med nettbaserte fotoalbum, Google Docs og e-postkort ser ut til å være for alt som er på papir, hender det at du fremdeles vil skrive ut noe.

I disse dager ønsker du imidlertid kanskje å skrive ut fra en hvilken som helst enhet du bruker – ikke bare fra en pc. Året 2012 vil by på flere muligheter for mobile utskrifter via en trådløs forbindelse til en lokal enhet, og for utskrifter i skyen – ved å bruke e-post som grunnlaget for å skrive ut dokumenter til en lokal eller ekstern skriver med sin egen e-postadresse (og internett-forbindelse).

Mobile og skybaserte utskrifter i et nøtteskall

Mobile utskrifter på forbrukernivå begynte med telefonapper som lar brukere sende bilder direkte til en skriver i nærheten via Bluetooth eller wlan. De verktøyene eksisterer fremdeles, men for rundt ett år siden begynte Apple, Google, HP og Lexmark å introdusere nye innovasjoner som har brakt oss dit vi er i dag.

Apples AirPrint-teknologi, som debuterte for ett år siden, lar deg sende et bredt spekter med utskriftsjobber direkte fra en iOS-enhet til en AirPrint-kompatibel skriver i nærheten over det trådløse nettverket (wlan). Til å begynne med var AirPlay-skriverne bare begrenset til en håndfull HP-skrivere, men den stadig voksende listen inkluderer nå også skrivere fra Brother, Canon, Epson, Kodak og Lexmark. For mer informasjon, sjekk Apples liste med AirPrint-kompatible skrivere: http://support.apple.com/kb/ht4356.

Googles CloudPrint-app, tilgjengelig i hva som ser ut til å være en evigvarende betautgave, lar brukere skrive ut via e-post på en hvilken som helst skriver koblet til en datamaskin som har internett-tilgang. Nye skrivere merket som Cloud Ready fra Epson, HP og Kodak kan motta utskriftsjobber uten pc-en som mellommann (de trenger riktignok fremdeles en internett-forbindelse).

HP og Lexmark: Skriverpionerer

Mot slutten av 2010 avduket HP nettbaserte utskriftsapper for å skrive ut alt fra kart og kinobilletter til puslespill for barn. De lanserte også forbrukerutgaven av ePrint, som lar brukere sende en utskriftsjobb per e-post fra hvor som helst til en ePrint-kompatibel HP-skriver.

Året 2012 vil by på flere apper og flere kompatible skrivere. HP har også roet ned ePrint-utviklingen noe, og gjort den litt mer brukervennlig og løst noen problemer relatert til utskrifter fra visse telefoner eller plattformer.

Rundt samme tid la Lexmarks SmartSolutions – en voksende samling med produktivitetsapper tilgjengelig med visse Lexmark-skrivere for mindre bedrifter – apper som lar brukere vise rss-nyhetsstrømmer eller værmeldingen på en skrivers fargeskjerm. Siden da har SmartSolutions-samlingen vokst til å inkludere måter å få tilgang til en rekke onlinetjenester, fra Facebook og Twitter til Box og Evernote. I tillegg lanserte Lexmark nylig mobile utskriftsapper for Android, Apple iOS, Google Docs og Google Cloud Print.

Flere skrivere, flere valgmuligheter

I 2012 vil enda flere leverandører gi deg enda flere valgmuligheter. Canons skriverserie fra høsten 2011 inkluderte flere modeller med en rekke avanserte mobile muligheter: Easy-PhotoPrint mobilappen, for å skrive ut bilder fra kompatible Android og Apple smarttelefoner og nettbrett; Pixma Cloud Link, for å skrive ut Google Docs og Gmail-vedlegg fra en mobil enhet; og (for registrerte brukere av Canon iMage Gateway eller Picasa Web Albums) tilgang til fotoalbum og utskriftsmaler for brevpapir, kalendere og annet.

I mars og april i år ruller Canon ut flere nye modeller som støtter Easy-PhotoPrint-appen, blant disse er for eksempel Canon Pixma MX 435, som har støtte for Apples AirPrint og som kan styres fra iOS- og Android-appen Easy-PhotoPrint. Dermed kan man skanne til og skrive ut direkte fra mobile enheter. Takket være AirPrint-støtten kan man dessuten skrive ut direkte fra Apple iPhone, iPad og iPod touch. Via AirPrint kan man trådløst skrive ut bilder, e-post, nettsider og andre dokumenter uten å måtte installere drivere.

Epson har samlet sine nye mobile og sky-utskriftstjenester under paraplyen Epson Connect. Epson Email Print lar deg sende en e-postmelding fra en mobil enhet til en aktivert Epson-skriver, som deretter kan skrive ut meldingen eller vedlegget. Epson iPrint tillater direkte utskrifter via wlan til kompatible iOS- og Android-enheter. En håndfull nye Epson-skrivere er også stemplet som Cloud Ready. En fullstendig oversikt over Epsons-skriver med mobile og skybaserte utskriftsmuligheter er tilgjengelig på produsentens nettsider: content.epson.no/connect/.

Året 2012 vil være et godt skriver-år. Selv om den underliggende teknologien ikke har endret seg mye, vil tilførselen av mobile utskrifter via wlan og med skybaserte utskrifter via e-post nå tillate skrivere å følge brukerne på sine smartmobiler, nettbrett og andre mobile enheter.

(Artikkelen er opprinnelig skrevet for PC World USA av Melissa Riofrio. Oversatt og tilpasset norske forhold av Kirsti Østvang)

Les om:

Print