- Billig-toner gir skjulte kostnader

STOCKHOLM (PC World Norge): Med ny tonerkassett fornyer du 70 prosent av teknologien i skriveren, hevder HP.

Publisert Sist oppdatert

Hvis man kjøper billig tredjeparts toner og blekk, er faren stor for at man i stedet pådrar seg skjulte ekstrakostnader. Utskriftene kan bli dobbelt så dyre som med toner fra skriverprodusenten.

Dessuten går man glipp av mye av den teknologiske utviklingen på skriversiden hvis man velger refillkassetter og billigblekk fra tredjepartsleverandører, påstår HP.

Hellig treenighet

HP er igjen ute med budskapet om at det er lite lurt å tro at man sparer penger på å kjøpe billig blekk fra andre. Skriver, papir og toner – eller blekk – utgjør nærmest en hellig treenighet.

Dette har HP og de andre ledende skriverprodusentene hevdet i mange år. Men konkurransen fra tredjepartsleverandørene øker, og nå har HP åpenbart funnet tiden moden for å gå ut med budskapet på nytt.

LES OGSÅ:

HP rydder opp

Velger man rekvisita fra andre leverandører enn produsenten av skriveren, velger man også bort avgjørende ledd i kjeden som skal lede frem til gode utskrifter til fornuftig pris, hevder HP.

Dessuten er man med på å skade miljøet, ifølge HP. Selskapet presenterer nå undersøkelser som viser at 80 prosent av blekk- og tonerkassettene som blir brukt om igjen av tredjepartsprodusentene, havner på søppelfyllingen som miljøskadelig avfall i stedet for å bli resirkulert. Til sammenligning havner ingen av HPs resirkulerte kassetter på søppelfyllingen. Plasten blir skrelt av og smeltet om igjen, for deretter å brukes til blant annet å lage helt nye kassetter.

Jakter på etterligninger

Foruten å advare mot refillkassetter og billig tredjepartsblekk og -toner har HP også intensivert jakten på regelrette etterligninger av selskapets blekk- og tonerkassetter.

Riktignok er ikke problemet så stort i Vest-Europa, hvor de fleste land har strenge regler mot falske produkter. – Vi har ikke funnet det nødvendig med sikkerhetsmerking av våre produkter i Vest-Europa, hvor forfalskningene utgjør under tre prosent av salget, sier europeisk produktsjef Géraldine Morel ved HPs skriveravdeling i Böblingen i Tyskland.

HP jakter nå på forfalskninger og etterligninger av sine blekkpatroner og lasertonerkassetter.

Men i andre deler av verden er problemet stort, særlig i utvalgte land i Midt-Østen. Her havner opp mot 80 prosent av forfalskningene, som stort sett produseres i Kina.

LES OGSÅ:

TEST: HP MediaSmart EX490: Smartere hjemmetjener?

Klistrelapper med hologram brukes til å avsløre forfalskningene. Selv om piratprodusentene prøver å kopiere hologrammene også, greier de ikke å etterligne de visuelle bevegelsene i HPs egne hologrammer.

Etterligningene avsløres dels av kunder som oppdager at de er lurt og dels av HPs egne omreisende inspektører, samt av HPs partnere. HP har en egen webside der man kan varsle om mulige forfalskninger.

- Ingen universell toner

HP er opptatt av å få frem budskapet om at både toner og blekk er avanserte teknologiprodukter som ikke uten videre lar seg etterligne.

- Skriverblekk er ikke farget vann, sier Géraldine Morel. Hun fremholder at det tar tre-fire år å utvikle en ny blekkoppskrift.

Jochen Ziegler, som er markedssjef for HPs laserskrivere i Europa, følger opp: - Det finnes ingen «universell» toner. Toneren til den enkelte laserskrivermodell utvikles sammen med skriveren, sier han.

Enkelte i skriverbransjen har antydet at det er skjedd lite produktutvikling de siste årene. Det tar Ziegler avstand fra. – Det er skjedd store forbedringer siden 2004. Blant annet har vi greid å senke smeltepunktet for lasertoner, noe som gir store energibesparelser, sier Ziegler. Dessuten er fargeomfanget i HPs fargelasertoner økt med 39 prosent på disse årene.

- Kan bli dobbelt så dyrt

Blant de skjulte ekstrakostnadene som man ifølge Ziegler risikerer å pådra seg ved å bruke billig tredjepartstoner, er at en del dokumenter må skrives ut på nytt fordi mange tredjepartskassetter ikke fungerer som de skal. HP mener også å ha påvist at tredjepartsblekk gir færre sider for samme mengde blekk, at behovet for kundestøtte viser seg å øke og man risikerer problemer med garantien.

- Det kan faktisk bli dobbelt så dyrt å bruke tredjepartstoner som å bruke ekte vare, påstår han.

Dessverre er det fortsatt mange som lar være å benytte HPs gratistilbud om resirkulering av tomme blekk- og tonerkassetter. Tjenesten er gratis, men utover det har HP så langt ikke gått ut med økonomiske insentiver for å få flere til å resirkulere.

Likevel betegner HP sitt program for resirkulering for en suksess. Det såkalte HP Planet Partner Program er i drift i 53 land, derav 32 land i Europa.

- Til nå har vi resirkulert 770 000 tonn tomme blekk- og tonerkassetter. Dette tilsvarer vekten av Golden Gate Bridge i San Francisco. I alt snakker vi om 320 millioner kassetter, hvorav 61 millioner bare i 2009, sier Géraldine Morel.

Hun fremholder at HP nå er verdens ledende skriverblekk-produsent og størst på produksjon av fotopapir. Dessuten kom selskapet i 2009 opp på andreplass på produksjonen av kontorpapir, opp fra tredjeplassen året før.

Flere konkurrenter enn før

På spørsmål fra PC World om hvorfor HP igjen setter fokus på sitt rekvisita-budskap, svarer Géraldine Morel:

- Når noen har suksess med noe, er det alltid noen andre som vil ha en del av kaken. Vi har ingenting imot konkurranse og ønsker konkurrentene velkommen. Men samtidig har vi et ansvar for at kundene våre skal kunne fatte beslutninger om kjøp av blekk og papir basert på kunnskap om emnet. Selv om merkelojaliteten er stor i de nordiske land, finner vi det riktig å informere om disse forholdene, sier Géraldine Morel.

Si din mening

Hva mener du som leser dette om HPs påstander om «ekte› blekk og toner, og om blekk og toner fra tredjepartsfirmaer? Tør du bruke blekk fra andre enn skriverleverandøren din? Hvis du gjør det, er du godt fornøyd? Si din mening i debattfeltet nedenfor.