Brother snur A3-markedet på hodet

Brother snur A3-markedet på hodet

Brother går mot strømmen og vil gjenskape veksten i A3-skrivermarkedet.

Aktører i skrivermarkedet har de siste årene påpekt at A3-markedet er for nedadgående, og at de som fortsatt kjøper A3-skrivere, helst bruker dem til å kjøre ut A4-dokumenter, med noen sjeldne A3-ark innimellom.

Blant de få som fortsatt taler varmt for A3, er OKI, som hevder at deres LED-teknologi gjør det mulig å konstruere mer kompakte A3-maskiner enn konkurrentene med sin laser-teknologi.

LES OGSÅ:

Brother vokser og fornyer seg

Nå får OKI selskap av Brother, som også har stor tro på A3. Brothers våpen er imidlertid hverken laser eller LED, men blekkteknologi – og lave priser, med utskriftskostnader ned til 11 øre arket.

Lette og kompakte A3-maskiner

Tradisjonelt har vi et bilde av A3-skrivere og A3-multifunksjonsmaskiner som dyre og tunge beist. De fem maskinene som utgjør Brothers A3-multifunksjonsfamilie etter 14. februar, er derimot ganske lette og kompakte maskiner.

Den minste av dem er riktignok en A4/A3-kombo. Platen som man legger dokumenter som skal skannes eller kopieres på, kan ta maks A4-størrelse, mens utskriftene kan være i A3-format. A4-dokumenter som skal kopieres, kan forstørres og kjøres ut i A3-format.

Denne modellen heter MFC-5890CN og tas med videre fra forrige modellserie, mens de tre øvrige i den serien fases ut og erstattes av fire nye.

MFC-5890CN har en veiledende utsalgspris på 1700 kroner inklusive mva. Utskriftshastigheten er oppgitt til 35 sider i sort/hvitt og 28 sider i farger. Maskinen har en 50-arks A4-arkmater og 150-arks utskuff som altså også håndterer A3-ark. Kablet nettverk er standard.

Blant de fire nye finner vi MFC-5895CW, som er en videreføring i 5890-modellen, men med trådløst nettverk som standard. Som de øvrige nykommerne er MFC-5895CW helt i sort. Prisen er 1950 kroner inklusive mva.

De tre øvrige er «ordentlige» A3-maskiner som både kan skrive ut, kopiere og skanne A3-originaler, og som dessuten kan håndtere A3-faks. Alle opererer med en hastighet på opptil 35 sort/hvitt-sider i minuttet og 27 sider i farger.

11 øre per side

De tre A3-modellene – MFC-J6510DW til 2900 kroner, MFC-J6710DW til 3500 kroner og MFC-J6910DW til 4000 kroner, alle priser inklusive mva. – har det til felles at de kan bruke Brothers XL-blekkpatroner. Med slike patroner, som inneholder mye mer blekk enn standardpatronene, kan man få utskriftskostnader helt ned mot 11 øre per ark, hevder Brother.

LES OGSÅ:

47 nye Canon-produkter

XL-blekkpatronene kan gi opptil 2400 sider med sort/hvitt-utskrifter og 1200 fargesider. En Brother LC1280XL-pakke, som er en såkalt «valuepack» med én patron med sort blekk og tre fargepatroner, koster 953 kroner komplett, men gir altså vesentlig lavere utskriftspris per side enn mindre blekkpatroner.

Patronene som følger med når man kjøper en ny multifunksjonsmaskin fra Brother, holder til cirka 600 fargeutskriftssider og like mange sort/hvitt-sider.

Småbedrifter

Mens kjøperne av store laser-baserte A3-skrivere og multifunksjonsmaskiner tidligere mest har vært storbedrifter, er det de mindre bedriftene som er hovedmålgruppen for den nye generasjonen blekk-baserte A3-multifunksjonsmaskiner.

LES OGSÅ:

HP-skriver med innebygd "iPad-killer"

– Vi snakker blant annet om byggebransjen, som nå får råd til å installere A3-skrivere på sine midlertidige kontorer ute på anleggsplassene, noe som gir store tidsbesparelser fordi man slipper å kjøre inn til hovedkontoret hver gang man trenger en ny utskrift av plansjene og byggetegningene, sier salgs- og markedssjef Geir Langedrag hos Brother Norge.

Andre eksempler på hvem som kjøper rimelige A3-multifunksjonsmaskiner er helseforetak og andre som har behov for å kjøre ut skiftplaner, samt regnskapsavdelinger som vil ha mer oversiktlige regneark-utskrifter. De rimelige A3-maskinene er også populære på hjemmekontoret, ifølge Brother.

– Det er dessuten mange butikker som velger A3 til å skrive ut fargeplakater, sier kundeansvarlig Sturle Nordbø hos Brother Norge.

Selv om de nye A3-multifunksjonsmaskinene ikke er ment å skulle konkurrere med dedikerte A3-fotoskrivere, gir de også fotoutskrifter av høy kvalitet.

Alle de tre nevnte nye A3-modellene har trådløst nettverk som standard. To av dem har automatisk tosidig utskrift, mens toppmodellen også har tosidig kopi samt berøringsfølsom lcd-skjerm.

Les om: