Canon kjøper Océ

Canon kjøper Océ

Canon legger 5,4 milliarder kroner på bordet for Océ for å bli større på det proffe skrivermarkedet.

Canon og Océ rapporterer at det japanske selskapet ønsker å kjøpe samtlige aksjer i det nederlandske skriverselskapet Océ. Bakgrunnen for oppkjøpet skal være at Canon bli markedsleder i printindustrien.

I pressemeldingen heter det at de to selskapene ser muligheten til å dra nytte av det begge parter anser som godt kompletterende produktporteføljer, en god kanalmiks, gode ressurser innen forskning og utvikling og en felles tilnærming til kundene. Océ har en årlig omsetning på omtrent 21 milliarder kroner. Canons bud er på 8,60 euro per aksje, og både styret og de Océs rådgivere støtter og anbefaler tilbudet.

- Vi er glade over å kunne ønske Océ velkommen til Canon-gruppen som en på alle måter idéell partner. Gjennom fusjonen mellom Canon og Océ tror vi at vi vil kunne oppnå klare fordeler, ikke bare når det gjelder forskning og utvikling, men også ved sammensetningen av produkter og markedsføringen, sier Tsunei Uchida, konsernsjef i Canon i pressemeldingen.

- Vi er trygge på at denne vinnende kombinasjonen vil bidra til at vi når målet om å bli nummer én i trykkindustrien, sier han.

Består som eget selskap

Océ består som et eget selskap, men vil fortsette som en selvstendig divisjon i Canon. De vil fortsatt ha et HK i Venlo i Nederland. Også Océs varemerke vil bestå.

Océs konsernsjef Rokus van Iperen sier i pressemeldingen at de to organisasjonenes respektive salgsnettverk i Asia og til dels overlappende salgskanaler i Europa og USA vil gi fordeler i form av et utvidet produkt- og servicetilbud og økte utviklingsmuligheter for de ansatte.

- Jeg ser fram til å forene krefter med Canon. Våre to selskaper passer svært godt sammen, og vi deler de samme verdier og vi har begge en sterk forpliktelse til teknologi og innovasjon, sier han.

- Jeg er stolt av at Canon vil danne lag med Océ, basert på den status våre kunder og teknologi representerer, og selvsagt også våre ansatte som har formet vårt selskap gjennom generasjoner. Dette er den best tenkelige kombinasjonen i en global trykkindustri som er preget av konsolideringer. Vi vil levere varene innen forskning og utvikling, produksjon og distribusjon, sier van Iperen.

Avlyser oppsigelser

Océ rapporterte nylig om et tredjekvartalstap på 25 millioner euro, et tap som økte med fire prosent fra året før. Omsetningen falt med 10 prosent fra året før.

Selskapet har vært svært avhengig av kunder i bank- og byggesektoren, og fikk ifølge New York Times problemer i flere av disse markedene verden rundt da selskapene kuttet i budsjettene under finanskrisen.

Under presentasjonen av kvartalstallene forrige måned påpekte selskapet også at fjerde kvartal ville bli en utfordring og at selskapet ville fortsette å kutte kostnader. Men som følge av fusjonen blir de bemanningsreduksjonene som allerede er annonsert i Océ avlyst.

Canon har vært i samme situasjon i markedet for kopimaskiner. Til tross for det gode kamerasalget i tredje kvartal forventer selskapet at fortjenesten i det inneværende finansåret vil være redusert med 64 prosent sammenliknet med fjoråret.

Det fusjonerte Canon-Océ vil først og fremst konkurrere mot Fuji og Ricoh, som i fjor høst kjøpte Ikon Office Solutions for 9 milliarder kroner.