Epson øker farten

Epson øker farten

Prøver å innhente forspranget til konkurrentene med nye blekkskrivere.

Benidorm, Spania (PC World Norge): «Dramatisk hastighetsøkning» er begrepet Epson selv bruker om den nye generasjonen Epson-skrivere.

- Nettopp den økte utskriftshastigheten kommer til å bli et viktig salgsargument for oss til høsten, sier sjefen for Epsons norgeskontor, Stig Andresen, til PC World Norge.

De fleste av de nye skriverne kommer i salg først til høsten, men to av dem blir tilgjengelig i disse dager. Den ene er Epson Stylus D92, en blekkskriver myntet på hjemmekontoret til en pris på 590 kroner. Den andre er Epson Stylus DX4400, en multifunksjonsmaskin som kan skrive, skanne og kopiere. Prisen for denne blir 690 kroner. Også DX4400 er i hovedsak myntet på hjemmebruk.

Foruten økt utskriftshastighet skal de nye skriverne gi bedre utskriftskvalitet både på tekst og foto, i tillegg til bedre holdbarhet. Dette skyldes forbedret blekk, Durabrite Ultra Ink, en type pigmentbasert blekk som ifølge Epson skal gi tekstutskrifter som ser ut som om de kommer fra en laserskriver. Epson lover dessuten skinnende blanke fotoutskrifter som har stor motstandsdyktighet både mot vann, fett og bleking.

Epson Stylus DX4400 er en multifunksjonsmaskin særlig myntet på hjemmekontoret.

Bedre kontroll

Mens konkurrentene bruker rask oppvarming – derav begrepet termisk skriver – som middel til å få blekket over til papiret, har Epson i alle år benyttet og videreutviklet en annen teknologi: piezo-elektrisk kraft. Teknologien har sine røtter i en oppdagelse som ble gjort allerede i 1880, da man fant ut at det kan oppstå elektrisk polarisering når krystaller utsettes for press. Eller omvendt: at krystaller kan utvide seg når de tilføres elektrisk spenning.

Piezo-teknologien benyttes blant annet i høyttalere for å få membraner til å generere lyd. I Epsons Micro Piezo-skrivehode sørger elektrisk spenning for at blekkdråpene sprutes ut gjennom dysene i skriverhodet. Epson hevder at deres teknologi byr på tre viktige fordeler fremfor termiske skrivere:

For det første styres blekkdråpene ved hjelp av elektriske signaler som skal gi mye bedre kontroll over dråpens form og størrelse enn når man nærmest «koker» blekket. I Epsons skrivehoder kan hver dyse lage blekkdråper av forskjellig størrelse.

For det andre mener Epson-folkene at deres teknologi hindrer skade og minsker slitasje på skriveren ved at man slipper oppvarmingen til flere hundre grader.

For det tredje er piezo-teknologien fleksibel. Den kan benyttes sammen med mange typer blekk, både til generelle forretningsdokumenter og høykvalitets fotoutskrifter. Man kan til og med bruke oljebasert blekk, ikke bare tradisjonelt, vannbasert blekk.

LES OGSÅ: Slik skriver du billigere

25 sider i minuttet

Den oppgitte utskriftshastigheten både på D92 og DX4400 er opptil 25 A4-sider i minuttet med sort tekst, og opptil 13 sider i minuttet med tekst i farger. Fargefoto i 10 x 15 cm-format skal kunne skrives ut på 89 sekunder.

Både Canon og HP opererer med høyere utskriftshastighet på en del av sine blekkskrivere i samme segment, men vi må teste sammenlignbare modeller før vi kan trekke noen slutninger om Epsons hastighetsøkninger.

LES OGSÅ: Lynrask fotoskriver fra Canon

LES OGSÅ: Verdens raskeste blekkskriver

Optimalisert oppløsning på de to nye Epson-skriverne er opptil 5 760 x 1 440 punkter per tomme, med dråpestørrelse ned til fire pikoliter.

Epson-skriverne benytter fire separate blekkpatroner.

A4-skanneren på DX4400-maskinen er en CIS-skanner (Contact Image Sensor) med optisk oppløsning på 600 x 1200 punker per tomme.

Her kan du lese vår kjøpeguide for skrivere

Les om: