Google lanserer utskrift via nettet

Google lanserer utskrift via nettet

Med Google Cloud Print kan du skrive ut e-post fra Gmail direkte fra en iPhone eller Android-telefon.

Trådløse og nettbaserte utskrifter er i vinden. HP satser for fullt med sin nye ePrint-teknologi, Xerox har noe de kaller Mobile Print, mens Apple kjører på med sitt alternativ kalt AirPrint. Nå har også Google lansert sin egen utskriftstjeneste kalt Google Cloud Print .

I beta

Til å begynne med fungerer Googles nye tjeneste bare med utskrifter fra e-posttjenesten Gmail. Registreringsprosessen er ganske enkel: du må laste ned den nyeste betaversjon av Google Chrome fra Cloud Print-nettsiden, installere nettleseren på en datamaskin koblet til en skriver som du vil gjøre tilgjengelig gjennom tjenesten, og deretter aktivere skriveren.

For å skrive ut en e-postmelding surfer du til gmail.com på din iPhone eller Android-telefon, åpner meldingen du vil skrive ut og velger Print fra menyen oppe i høyre hjørnet. Du skal også kunne skrive ut bilder og andre vedlegg som pdf- eller doc-filer. Skriveren må selvsagt være skrudd på for at det skal fungere om du ikke er hjemme.

Vi har såvidt testet Google Cloud Print med et par utskrifter; det er forsåvidt enkelt å skrive ut, men den sliter med norske tegn og vedleggene må skrives ut manuelt - du kan ikke skrive ut alt i en og samme e-postmelding samtidig. Bonus for at det er mulig å skrive ut tosidig eller velge horisontal eller vertikale utskrifter.

Mac-støtte på vei

Dessverre er Cloud Print/den nye Chrome-betaen bare tilgjengelig i en versjon for Windows. Google lover imidlertid at både Mac- og Linux-versjoner av programvaren kommer snart. Selskapet har også åpnet opp spesifikasjoner for Cloud Print-grensesnittet, noe som betyr at at skriverprodusenter kan implementere støtte for tjenesten i sine produkter uten å måtte aksessere den gjennom en datamaskin.

Klientversjonen av Google Cloud Print fungerer med en hvilken som helst enhet kompatibel med e-posttjenesten Gmail - inkludert alle versjoner av iPhone og iPad - uten noe spesiell programvare. Funksjonen finnes bare i den engelske versjonen av Gmail - bytt språk til US English for å teste tjenesten.

På utskriftssiden trenger du en datamaskin med Windows XP, Windows Vista eller Windows 7 frem til en Mac-vennlig versjon av programvaren blir tilgjengelig.

Om du nå er bekymret for personvernet, hevder Google at utskriftene bare blitt lagret på selskapets servere mens utskriften pågår. Deretter blir dokumentet slettet, skriver selskapet i en hjelpeartikkel.

Les om:

Print