Gullegg eller krampetrekning?

Gullegg eller krampetrekning?

KOMMENTAR: Er HPs første web-skriver et gullegg eller en av skriverteknologiens siste krampetrekninger?

I stedet for å dra med deg hele Aftenposten på bussen, kan du nå skrive ut de mest interessante artiklene ved hjelp av HPs første «web-skriver» og ta med deg utskriftene i stedet. Og dette får du gjort uten å måtte starte opp noen pc først.

TouchSmart Web

HP har lansert HP Photosmart Premium og kaller det nye produktet for verdens første web-tilknyttede hjemmeskriver. Web-tilknytningen skjer ved hjelp av en løsning bygd inn i multifunksjonsmaskinen kalt TouchSmart Web.

LES OGSÅ: Kjøpeguide: Velg riktig skriver

Ved hjelp av den berøringsfølsomme lcd-skjermen på skriveren og en rekke små web-baserte applikasjoner fra HPs Apps Studio kan man skreddersy utskrifter for utallige behov.

Hvis man for eksempel skal ut og reise, kan man hente opp kart via Google Maps på skriverens skjerm, peke og klikke seg frem til målet og få skrevet ut kart med hele reiseruten.

Eller man kan hente frem familiens planlagte gjøremål for uka via Google Calendar, skrive ut kalenderen og henge den på kjøleskapdøren. Igjen uten å måtte starte opp pc-en først.

LES OGSÅ: HP vil ha trådløse skrivere

Vi nevnte Aftenposten. Siden den nye HP-løsningen ikke er tilgjengelig i Norge ennå, foreligger det ikke noen norske avisavtaler foreløpig. Men i USA vil man blant annet kunne få lastet ned og skrevet ut artikler fra USA Today via HP Photosmart Premium og TouchSmartWeb.

Tiden vil vise om HPs nyskaping bidrar til å fornye folks interesse for skrivere eller om dette kan bli en av skriverteknologiens siste krampetrekninger?

For eksempel er det et spørsmål om hvem som vinner kampen om bilførernes gunst: moderne satellittnavigasjon (les: gps på dashbordet) eller en kartutskrift som «betjenes» av passasjeren?

Et annet eksempel: Synes du det er greiest å henge opp stadig nye kalenderutskrifter på oppslagstavla, eller foretrekker du automatisk oppdatert kalender på din iPhone?

4,33 tommer

Den berøringsfølsomme skjermen på HP Photosmart Premium er på 4,33 tommer (målt diagonalt). HP hevder at dette er den største berøringsfølsomme lcd-skjermen på noen alt-i-ett-blekkskriver på markedet. Maskinen er altså en multifunksjonsmaskin som kan brukes både som skriver, faksmaskin, kopimaskin og skanner.

LES OGSÅ: Blekk med laser-kvalitet

Den har en rekke tilknytningsmuligheter i både kablet og trådløs form. For eksempel kan man sende utskrifter til den direkte fra en pc tilkoblet husets trådløse nettverk, skrive ut direkte fra enheter som benytter Bluetooth-kommunikasjon, eller man kan skrive ut fra iPhone og iPod touch ved hjelp av programmet HP iPrint Photo, et gratisprogram som kan lastes ned fra Apples App Store og som brukes til å skrive ut bilder fra iPhone og iPod touch til trådløse HP-blekkskrivere.

Den nye trådløse multifunksjonsmaskinen fra HP blir tilgjengelig på det amerikanske markedet i løpet av høsten. Prisen er 399 dollar. Det er uklart når maskinen kommer til Norge og hva den eventuelt vil koste her. Med moms, frakt og andre tillegg er det rimelig å anta at den vil kommer på mellom 3 500 og 4 000 kroner her til lands.

Familie-sentrert

Med HP Photosmart Premium sikter HP tydelig mot familiesegmentet i markedet. Amerikanske kunder får tilgang til websider hos Dreamworks Animation og Nickelodeon – sistnevnte er en tv-kanal for barn og ungdom – der man blant annet kan drive med fargelegging av kjente animasjonsfigurer. Fra Dreamworks får man se filmtrailere direkte på skriver-skjermen uten å måtte logge seg inn via en pc.

Fra andre kilder vil man kunne laste ned nye Sudoku-spill og quiz-spørsmål, skrive ut matoppskrifter og rabattkuponger, sjekke hvilke filmer som går på lokale kinoer og skrive ut kinobilletter og mye annet.

Du kan også skrive ut dine egne bilder som ligger lagret hos en fototjeneste på internett.

Så da har vel HP rett når de sier at HP Photosmart Premium med TouchSmartWeb er designet for den digitale generasjon og for nettverkstilknyttede husholdninger.

For og mot

Det gjenstår å se hvor vellykket dette konseptet blir.

Det som taler mot, er at mange allerede har så mange elektroniske «dingser» med forskjellige former for nettverkstilknytning, fra mobiltelefon via mp3-spiller til pc, som gjør at man er blitt vant til å forholde seg til informasjon på små og store skjermer – og foretrekker det slik fremfor på papir. Dessuten er det en del miljøforkjempere som gjerne slåss litt ekstra mot tanken på at vi skal bruke enda mer papir enn vi gjør.

LES OGSÅ: HP dv2: Vellykket mellomting?

På den andre siden har papiret som medium vært med oss i mange hundre år. Vi er så godt vant til å få informasjon på papir at mange av oss føler oss litt ubekvemme med informasjon som bare er tilgjengelig på skjerm. Så det kan godt hende at HP har truffet spikeren på hodet med dette konseptet.

Les om: