Håndholdt 3D-skanner

Håndholdt 3D-skanner

En ny og rimelig 3D-skanner lar deg kjapt og enkelt lage 3D-modeller av det du har rundt deg.

Først var det bare i sci-fi-filmene det var mulig å hente hva som helst inn som en 3D-modell på datamaskinen - gjerne for å skrive ut en nøyaktig kopi rett etterpå.

Men som det meste annet ble også 3D-skannerne virkelighet etter hvert, og de siste årene har det også dukket opp stadig nye og mer avanserte 3D-skrivere. Sistnevnte er imidlertid enn så lenge ikke fullt så avanserte som det vi har sett i filmer de siste tiårene.

Nå har det nystartede firmaet Matterport vist frem en protoype av en håndholdt 3D-skanner, slik at du enkelt skal kunne lage 3D-modeller av nær sagt hva som helst. Prosessen med å skanne et objekt skal bare ta et par minutter, og da får du med både farger og teksturer i samme slengen.

Ifølge firmaets grunnlegger, Michael Beebe, skal den nye 3D-skanneren være 18 ganger billigere og 20 ganger raskere enn 3D-skannerne som er i salg i dag. Og så klart i et mye mer hendig format.

Skanneren ser ut til å være basert på samme prinsipp som for eksempel Kinect til Xbox 360, med to dybdekameraer og et vanlig kamera for å fange opp farger og teksturer. Tidligere har vi sett flere eksempler på at folk har brukt nettopp Kinect-sensoren som 3D-skanner, om enn med varierende resultat.

Den nye skanneren fra Matterport skal naturlig nok være langt mer avansert, og lage langt bedre og mer presise 3D-modeller. Ifølge firmaet skal det kun ta et par minutter å lese av et vanlig rom, og opp mot 45 minutter å skanne inn et helt kontorlokale.

Hvor mange som så vil bruke 3D-modellen for å skrive ut en kopi av kontoret er nok en annen sak. Om ikke annet kan det kanskje spare for eksempel spillutviklere masse tid når de skal lage nye steder å utforske i spillene sine.

Matterports 3D-skanner er fortsatt i utviklingsfasen, men allerede nå anslår man at den ferdige utgaven vil koste et sted i underkant av 10 000 kroner.

Print