HP LaserJet 25 år

HP LaserJet 25 år

Samtidig feirer laserskriveren i prinsippet 40 år.

HP går ut med at de feirer 25-årsjubileum for verdens første laserskriver, men det er ikke helt riktig; HP var først ute med en kommersielt tilgjengelig laserskriver som kunne kobles til en enkeltstående maskin. Som den gangen gjerne ble kalt «mikromaskin», og etterhvert «pc».

Ut fra kilder som Wikipedia og About.com ble den første laserskriveren utviklet i laboratoriene til Xerox mellom 1969 og 1971, og den første kommersielt tilgjengelige laserskriveren var IBMs 3800. Den var diger og ble brukt til utskrift i store volumer fra stormaskiner.

Men våren 1984 lanserte HP den første laserskriveren som kunne kjøpes og brukes av vanlige virksomheter og eventuelt velstående enkeltpersoner. Den kostet 60 000 kroner, og skrev ut brevark som nesten var av skrivermaskinkvalitet. Den hadde HPs design, grensesnitt og programvare, men selve utskriftsverket kom fra Canon.

LaserJet-serien ble raskt populær, og mange konkurrenter kom på banen. Som det var viktig å være «IBM-kompatibel» på pc-siden, var det viktig å være «HP-kompatibel» på printersiden. Tross konkurransen var HP absolutt ledende på laserskrivere i mange år med slitesterke og pålitelige modeller.

I forbindelse med jubileet har HP Norge utlyst en konkurranse hvor de fem første som stiller med av de opprinnelige 25 år gamle LaserJet-modellene får bytte denne i en ny skriver. Førstemann får en HP LaserJet CM 3530, mens de fire neste får den nye HP LaserJet CP1215.

Alt du trenger å gjøre er å ringe Jan Petter Løkken i HP på telefon 97 05 77 43 innen 1. mai 2009.

Les om: