HP-skriver med innebygd iPad-killer

HP-skriver med innebygd "iPad-killer"

ISTANBUL (PCWorld.no): Med HPs nyeste multifunksjonsmaskin får du en tavle-pc med på kjøpet.

HP Photosmart eStation er en rykende fersk multifunksjonsmaskin som styres av et 7-tommers panel. I virkeligheten er panelet en fullt brukbar tavle-pc basert på Googles Android-operativsystem, versjon 2.1, men spesielt tilpasset utskriftsformål.

Panelet brukes ikke bare til å styre utskriving, kopiering og skanning med eStation-maskinen, som pleier å være det man stort sett får gjort med betjeningspanelet på en skriver. Ettersom du kan løsne tavle-pc-en fra multifunksjonsmaskinen, kan du ta den med deg og bruke den som en bortimot fullverdig tavle-pc. Du kan surfe på internett, sende e-post, lytte til musikk og benytte de mange applikasjonene som er tilgjenglig i Android-verdenen.

LES OGSÅ:

Rimelig og avansert 30-tommer fra HP

I hvert fall i teorien. Etter det vi så under lanseringen, var søk begrenset til Yahoo, og det var ingen tilgang til Android Market. Applikasjoner får man fra HPs app store – applikasjonsbutikk – der man i første rekke finner utskrifts-relaterte applikasjoner.

Det gjenstår å se om dette vil være annerledes når produktet kommer til Norge. Maskinen som ble demonstrert under HPs Europa-lansering i Istanbul, var en prototyp.

Det tenkte bruksområdet er at skriveren står i stua eller på hjemmekontoret og at du har betjeningspanelet med deg for eksempel når du sitter og ser på tv. Innimellom plukker du opp betjeningspanelet, surfer litt på internett og sjekker e-post.

Når du kommer over noe av interesse, sørger du med et tapp på den berøringsfølsomme skjermen for at dokumentet – web-siden, e-postmeldingen eller hva det måtte være – blir skrevet ut på eStation-multifunksjonsmaskinen. Så fortsetter du å se på tv en stund, og etterpå kan du plukke opp en bunke utskrifter med forhåpentlig interessant innhold.

Batteritiden på panelet er 4-5 timer, og batteriet lades automatisk når du setter enhet tilbake i multifunksjonsmaskinen, som i praksis altså er en dokkingstasjon for betjeningspanelet.

ePrint-tilpasset

Som de fleste nye skriverne og multifunksjonsmaskinene som HP kommer med nå, er også Photosmart eStation tilpasset HPs nye ePrint-teknologi, som gjør at utskrifter går via trådløst nettverk og internett, og altså gjennom HPs skriverservere «i skyen».

LES OGSÅ:

HP med nettskriver for stua

Dette innebærer at utskrifter sendes som e-postvedlegg og at du slipper å måtte tenke på installasjon av skriverdrivere og annen skriverprogramvare. Du kan skrive ut til Photosmart eStation direkte fra din iPad, om du vil.

Under HPs lansering i Istanbul var det flere journalister som prøvde å skrive ut bilder på eStation fra iPhone, og det fungerte utmerket.

LES OGSÅ:

- Billig-toner gir skjulte kostnader

Enda bedre utskriftsfunksjonalitet får man fra iPhone og iPad mot HPs ePrint-skrivere når Apple i november kommer med neste versjon av operativsystemet for disse enhetene, iOS 4.2. Da får man også med en ny løsning kalt AirPrint, som Apple og HP har samarbeidet om å utvikle og som er basert på HPs ePrint-teknologi.

Selges ikke separat

Apropos iPad: På spørsmål fra pressen svarte HPs folk på presselanseringen i Istanbul at tavle-pc-en som følger med eStation-maskinen, ikke vil bli solgt separat, til tross for at den er et nesten fullt fungerende surfebrett – og mer til – à la iPad. Og til tross for at enheten faktisk har fått sitt eget navn: eStation Zeen.

Så eStation Zeen blir altså ikke noen «iPad-killer» likevel – og det har for ordens skyld aldri HP hevdet heller.

Derimot går det rykter om at HP snart er klar med andre tavle-pc-løsninger – se separat sak .

For forbrukermarkedet

HP Photosmart eStation med eStation Zeen regnes av HP for å være et forbrukerprodukt. Photosmart-serien fra HP er kjent for å være gode fotoskrivere, og det er her eStation hører hjemme også. Blant annet har fem den separat blekkpatroner.

Maskinen greier ifølge HP å skrive ut opptil 33 sort/hvitt-sider og 32 fargesider i minuttet. På toppen har den en planskanner med oppløsning på 1200 x 2400 punkter per tomme. Brukt som kopimaskin har eStation en oppløsning på 600 ppt som kan optimaliseres til 1200 ppt. Maskinen kan lage opptil 99 kopier av et dokument.

To-sidig utskrift

eStation har to arkskuffer, en standard arkskuff for 120 ark og en arkskuff for fotopapir begrenset til 20 ark. Utmatingsskuffen har plass til 50 ark. Skriveren håndterer automatisk to-sidig utskrift, ifølge HP.

Den nye HP-maskinen er utstyrt med usb-kontakt og trådløst 802.11b/g/n-nettverk. Dermed håndterer den både tradisjonell trådløs utskrift fra pc-er rundt omkring i boligen og den nye ePrint-utskriftsteknologien, som gjør at du kan skrive ut til den fra den andre siden av Jorda, om du vil.

Hvis du har nettilgang på toget eller bussen når du reiser til jobben, skal du kunne ta med deg betjeningspanelet, surfe på internett og sjekke e-post mens du er på farten. Du skal også kunne sende utskrifter til eStation-skriveren hjemme.

LES OGSÅ:

HP satser på ePrint

Men det er ikke sikkert dette er så populært blant dem som eventuelt er hjemme mens du er bortreist med betjeningspanelet. Med det lille som er av fysiske knapper kan man bare kjøre ut sort/hvitt-utskrift fra tilkoblet usb-kort eller minnepinne når panelet er tatt bort – eStation har innebygd sd-kortplass. Man kan imidlertid kjøre utskrifter til den på vanlig måte fra en lokal pc som er tilkoblet via kabel eller via lokalnettverket.

HPs generelle europeiske pris på eStation er satt til 399 euro, det vil si vel 3170 kroner. Hva den norske prisen faktisk vil bli, inkludert norsk mva., blir trolig kjent ganske snart, for HP har planer om å begynne å levere maskinen i Norge allerede i oktober.

Les om:

Print